ЕСПН: Ђоковић 15. најдоминантнији спортиста данашњице

ЕСПН, један од најпопуларнијих медија у САД, рангирао је Новака Ђоковића на 15. место најдоминантијих спортиста у претходних 20 година.
Novak Djokovic/Fonet
Фото: FoNet

Српски тенисер обележио је почетак друге деценије овог века, не само у тенису већ и у целокупном спорту, када је својим игром "млео" противнике.

Амерички медији, који је познат по сличним листама, препознао је Новакову доминацију и уврстио га је у 20 најдоминантинијих спортиста у претходних 20 година.

У тексту ЕСПН пишта да у великој тројци Новак-Рафа-Роџер, српски тенисер има најмање освојених Гренд слем титула (12) и да ће због тога многи да се запитају како је Новак на 15. месту, а да се Надал уопше не налази на њој. 

Објашњење је просто – од 2011. до 2016. године Ђоковић је учествовао у 18 Гренд слем финала (шест је пропустио), победио је на чак 140 мечева против Топ10 тенисера, девет више од Федерера и Надала заједно (Федерер + Надал = 131 победа над Топ10 играчима од 2011. до 2016). 

У тих пет сезоне Новак је у свакој имао преко 20 победа над Топ 10 играчима – Надал је то успео једном (2013), док Федерер никада није имао такву годину. У 2015. години српски тенисер је чак 31 пут победио играча из најбољих 10, што је рекорд у Опен ери. 

Иако Новак заостаје у Гренд слем титулама, има позитиван скор и против Федерера (23-22) и против Надала (26-24).

Од тенисера једино се још Роџер Федерер налази на овој листи, пошто заузима пето место, док је од тенисерки Серена Вилијамса рангирана на 11. месту. 

Најдоминантнији спортиса у избору ЕСПН је Тајгер Вудс, а првих пет чине НБА звезда Леброн Џејмс, пензионисани НФЛ квотербек Пејтон Менинг, Наскар возач Џими Џонсон и поменути Роџер Федерер. 

Шесто место заузела је легендарна голферка Аника Соренстем, седми је легенда Формуле 1 Михаел Шумахер, док првих десет комплетирају Флојд Мејведер, фудбалерка Марта и најбржи човек у историји Јусеин Болт. 

Одмах из Јамајканца следи мађионичар из Аргентине Лионел Меси, Серена Вилијамс, легенда женске НБА лиге Лорен Џексон, најбољи фудбалер света за 2017. Кристијано Роналдо и наш Новак Ђоковић. 

За крај, последњих пет најдоминатнијих спортиста у последњих 20 година су: Алисон Феликс (атлетика), Бери Бондс (бејзбол), Мајк Траут (бејзбол), Мани Пакјао (бокс) и Том Брејди (амерички фудбал).

ЕСПН листа:

1. Тајгер Вудс (голф)
2. Леброн Џејмс (кошарка)
3. Пејтон Менинг (амерички фудбал)
4. Џими Џонсон (Наскар)
5. Роџер Федерер (тенис)
6. Аника Соренстем (голф)
7. Михаел Шумахер (формула 1)
8. Флојд Мејведер (бокс)
9. Марта (фудбал)
10. Јусеин Болт (атлетика)
11. Лионел Меси (фудбал)
12. Серена Вилијамс (тенис)
13. Лорен Џексон (кошарка)
14. Кристијано Роналдо (фудбал)
15. Новак Ђоковић (тенис)
16. Алисон Феликс (атлетика)
17. Бери Бондс (бејзбол)
18. Мајк Траут (бејзбол)
19. Мани Пакјао (бокс)
20. Том Брејд (амерички фудбал)

(Б92)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести