Федерер за годину зарадио 93,4 милиона долара

ЛОНДОН: Швајцарски тенисер Роџер Федерер је, према Форбсу, најплаћенији тенисер четрнаесту годину заредом, са 93,4 милиона долара од награда, ангажовања и накнада за наступ у 12 месеци до 1. јуна и у питању је најдужи низ година у свету тениса.
Rodzer Federer/Fonet
Фото: FoNet

Његов портфељ спонзора нема премца у спорту, а само десетак партнера му заједно плаћа више од 60 милиона долара годишње, што је пуно испред осталих глобалних спортских икона попут Тајгера Вудса, Ле Брона Џејмса и Кристијана Роналда. 

Разлог за Федереров дугогодишњи опстанак на врху су његови слем наслови који трају 15 година, али и фанови тениса који много троше на опрему, одећу, аутомобиле, сатове и финансијске услуге, преноси портал Investitor.me.

Глобална природа спорта такође омогућава да најјаци брендови користе спортисте за свој маркетинг широм света.

Федерер је овог месеца напунио 38 година , али јапански бренд одеће Uniqlo клади се на 300 милиона долара да ће тенисер наставити да утиче на фанове и дуго након што “окачи свој рекет о клин”. 

Након две деценије сарадње с Најком, Федерер је прошле године потписао такоде десетогодишњи уговор с Униљлом од којег ће добијати новац без обзира да ли игра или не. У наредним месецима се очекује да Федерер преузме контролу над својим РФ логотипом, који је остао код компаније Најк након истека спонзорског уговора, а што ће му такође донети додатни новац.

Федерер заједно с Новаком Ђоковићем и Рафаелом Надалом игра на УС Опену као три фаворита за освајање наслова и одлазак кући с рекордних 3,85 милиона долара које ће припасти победнику.

Велика тројка добра је опклада, с обзиром да је освојила 53 од 63 Слама од почетка 2004., укључујући последњих 11.

Доминација на терену овог трија створила је укупно 373 милиона долара кроз награде, што су практично светлосне године у односу на конкуренцију. 

Од спонзора њих тројица су током каријере успела да зараде 1,2 милијарде долара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести