Горан Иванишевић, после тријумфа Новака Ђоковића на Вимблдону: Федерер ће се тешко опоравити

Горан Иванишевић је прокоментарисао спектакуларно финале Вимблдона, у којем је Новак Ђоковић савладао Роџера Федерера у пет сетова.
djokovic ivanisevic, epa
Фото: Novak Đoković i Goran Ivanišević, foto: EPA (PETER KLAUNZER)

Иванишевић је био у стручном штабу најбољег тенисера света током прве недеље, па сматра да је ово и његов трофеј, чиме је постао један од ретких који је освајао Вимблдон и као играч и као тренер.

- Смем ли ја то рачунати или не смем? Мислим да смем. Види, био сам тамо кад је остварио прве три победе. Онај Хуркач у трећем колу је био мало тежи меч, али тај мали ће бити добар. Значи, био сам на тренинзима, био сам на мечевима у првој недељи. Другу недељу сам све време био на мобилном, причао сам са свима. Нећу бити бахат, али ћу га свеједно ставити у кућицу. Уствари, бићу овај пут бахат. Ставићу га у биографију, па нека га неко миче ако хоће. Ја га нећу мицати. Мислим да сам један од ретких који је Вимблдон освојио и као играч и као тренер. Нема их много, Бекер сигурно, нисам сигуран за Рошеа, Едберг није - рекао је Иванишевић за „Јутарњи лист”.

Популарни Зец је, на себи својствен начин, дао виђење финала.

- Ово је савршен пример да је*еш лепоту и је*еш онога ко је бољи, ако на крају не добије меч. Значи, Федерер је одиграо бриљантан сусрет, био је бољи у сваком сегменту игре, осим што га није добио. Стварно је одиграо три тај-брејка за „ону ствар”. И ту се види колико је Новак јак у глави. Кад је требало, глава је пресудила. Не играш најбоље, не играш ни близу најбољег, овај с друге стране тактички све одигра чудесно и изгуби меч. Невероватно! Федереру ће бити тешко да се опорави од овога. Ово је лагани шок за све.

Федерер је овај пораз упоредио с оним од Рафаела Надала у финалу 2008. године, па је нагласио да се и тада вратио, те да ће се вратити и сада.

- Може он то да пореди с чим год хоће, али већ је видео 21. гренд-слем трофеј у кућици, а Нолета ће сада бити јако тешко добити. Одлетеће још више, као да му неко стави две ракете, знаш већ где.

Иванишевић је за ХРТ објаснио зашто је Ђоковић тако добар.

- Он је перфекциониста, тежи сваки дан да буде све бољи и бољи. Ови други те притискају ако ниси најбољи. Невероватан је и као особа, као и та његова комуникација са целим тимом. Новак увек пита где може да напредује, жели да обори рекорд по броју недеља проведених на броју 1, сигурно и по броју гренд-слемова. Мислим да је огроман фаворит на УС опену, ако остане здрав, биће то следеће сезоне интересантна година.

Многе је изненадила сарадња њих двојице.

- Има 6.000 бодова испред другог. Питамо се шта њему још треба? Али он је перфекциониста, а има ствари које може још боље да ради. Он је желео да сазна виђење своје игре на други начин, на мој, јер сам радио тактике против њега, додуше неуспешно. Ја се држим теорије „Балканца може тренирати најбоље Балканац”. Тај менталитет, то могу разумети само људи с овога поднебља. Сигурно ме није узео безвезе да је ишао кроз бележницу и рекао тако, хајмо сада да узме мене - у свом стилу завршио је Горан Иванишевић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести