ХТС: Адрија Тур у Задру организован у најбољој намери

ЗАГРЕБ: Хрватски тениски савез (ХТС) као коорганизатор Адрија Тура, који се прошли викенд одржао у Задру, саопштио је да се у најбољој намери укључио у пројект ком је циљ био промоција тениса и спорта са хуманитарном нотом.
Adrija tur/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Адрија тур

"Следом попуштања епидемиолошких мера догађај је организован уз препоруке Хрватског завода за јавно здравство. Дезинфицијенси су били постављени на сваком улазу на стадион као и у све службене просторије које су користили особље и играчи, а маске као препоруку носили су радници који су обављали кетеринг. Све службене просторије су редовно проветраване, пазило се на размаке међу столовима. У прес центру новинари су уз дезинфицијенс имали и маске које су могли користити за време и изван боравка у истом", наводи се у саопштењу ХТС.

Истиче се да страни држављани који улазе у Хрватску нису обвезни да се тестирају на ковид-19 па тако нису тестирани нити играчи.

"Хрватски тениски савез у доброј је намери веровао да су играчи који долазе на турнир здрави и да неће угрожавати своју околину. Нажалост, један од играча није се осећао добро већ по доласку у Задар, а да притом никог о томе није обавестио.Такође, играч није обавестио никог о томе да је подвргнут тестирању нити да је позитиван на нови коронавирус. Одмах по сазнању прекинуте су све активности и истог је тренутка контактирана епидемиолошка служба у Задру, сазвана је конференција за медије те је одмах обавијештена јавност као и сви посетиоци догађаја. Играчи и тренерско особље тестирани су у најкраћем могућем року, од понедељака ујутру па све до данас трају тестирања свих учесника и људи укључених у организацију догађаја. Подузете су све остале радње према препорукама дежурног епидемиолога", додаје се.

Хватски савез се осврнуо и на то да "данима траје медијска хајка и наводе се бројни непроверени и нетачни подаци.

"Нико од публике на стадиону нити од учесника других службених догађаја као што су кошаркашка утакмица и Kid's Day није заражен за сада. Надамо се да ће тако и остати. Вирус је константно у популацији и никоме није била намера нити помисао турниром угрозити здравље нације или наштетити промоцији туризма. Напротив, службени подаци еВиситора показују како је управо захваљујући турниру број гостију у Задру, са 2.000 викенд пре турнира порастао за 100 одсто на 4.900 гостију у викенду турнира те да се након објаве о појави вируса на турниру он није значајно смањио, те је на данашњи дан број гостију 3.400. Према информацијама туристичких радника у Задру константно долазе нови упити и резервације".

ХТС подсећа да је у викенду одржавања турнира, а пре објаве о вирусу на истом, слика из Задра ишла у 110 земаља света и да су о томе у позитивним тоном извештавали сви светски и медији са свих континената.

Истиче се да је у последњих 48 сати подаци показују да је случај у Задру под епидемиолошком контролом, да се реаговало на време и да су подузете све мере како би се заштитили грађани од даљњег ширења вируса.

“Сви ми који смо суделовали у организацији дали смо свој максимум. Ушли смо у пројект чистог срца и искрених намера. Нито није ни у најгорем могућем сценарију знао, нити је могао знати да ће се ово догодити. Све смо направили по протоколу, по препорукама епидемиолога и Националног сектора РХ. Нажалост успркос свему немогуће је било предвидети овакав расплет. Дубоко нам је жао за све који су заражени и у овим најтежим тренуцима морамо бити заједно, збити редове, бити као једно и престати тражити кривце јер ту нема краја. Корона је непредвидива и само заједно уз Божју помоч се можемо борити против ње. Можда на неки начин научити живети с њом. Надам се да ћемо из овога изаћи као бољи људи, а не као увек - упирући прстом једни у друге!“ - изјавио је Невен Накић, председник организационог одбора Адрија Тура у Задру и потпредседник ХТС-а.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести