Крај за Лајовића, Зверев у четвртфиналу Ауатралијан опена

МЕЛБУРН: Српски тенисер Душан Лајовић завршио је наступ на Аустралијан опену, пошто је данас у осмини финала изгубио од Немца Александра Зверева 6:4, 7:6 (7:5), 6:3.
lajovic
Фото: Tanjug (AP Photo/Andy Brownbill)

Лајовић је брејком отворио сусрет против Немца, имао је своје шансе и у првом и у другом сету које није искористио, а у трећем Зверев је контролисао игру и пласман у четвртфинале изборио је после два сата и 24 минута игре.

Квалитет 6. носиоца турнира је ипак испливао у круцијалним моментима сусрета и на крају је, ипак, заслужено прошао међу осам најбољих у Мелбурну. Лајовић је кренуо одлично, први направио брејк и стигао до 2:0. Али, истог момента је Немац узвратио, изједначио на 2:2, а нешто касније још једном одузео сервис Србину. Био је сигуран на сервису и после 50 минута игре је повео у сетовима са 6:4. У другом су оба ривала била много сигурнија на сервису и до 11. гема практично да ни један ни други нису имали никакву брејк шансу. Иако је Зверев у тим моментима исказивао фрустрацију због немогућности да одузме сервис Лајовићу, чак је бацао и рекет, успео је да направи брејк за 6:5. Но, нервоза је учинила своје, те је Лајовић врло агресивном игром успео да узврати и волшебно уведе 2. сет тај-брејк. Психолошка предност је била на његовој страни, али је није искористио. Зверев се консолидовао, почео да погађа углове терена и да лакше долази до поена. Дошао је до две везане сет-лопте, а искористио је ону на сервису Лајовића, те је успео да поведе са 2:0. Да је Лајовић добио 2. сет, све би било другачије. Овако, његова игра се распала у трећем сету и Зверев је лако привео меч крају.

Брзо је дошао до 4:1 и то вођство је умешно сачувао до краја за пласман у четвртфинале.

Иако је изгубио у три сета, приказао је врло добар тенис и нема за чиме да жали.

То је и он сам потврдио на конференцији за медије у којој је причао са српским медијима.

"Играо сам квалитетан тенис против доброг ривала, вероватно је један од фаворита на турниру. Осећао сам се веома добро на терену. После дужег времена сам играо стварно добро, али сам у неколико гемова губио фокус. Изгубио бих два поена у гему и онда је против таквог ривала тешко изборити се. Осећао сам се опуштено и да могу да играм онако како знам. Први пут после дужег времена сам имао такав осећај. Требало је да прођем три кола да бих дошао до тог осећаја. Играо сам егал са њим током целог меча. Нисам имао тај ниво тениса у последњих неколико месеци, 80 или 90 одсто меча сам одиграо веома добро и то је нешто што ми даје наду за будућност. Једина разлика је у томе што је он играо на високом нивоу дуже него ја. Жао ми је што нисам искористио неке прилике. Иако смо играли и у пет сетова раније, он је овог пута играо на вишем нивоу тениса у односу на те мечеве", објаснио је Лајовић.

Потом ј истакао који су били преломни моменти у дуелу са Зверевим и шта је оно што је "извукао" из овог меча.

"Навикавање на тај интензитет и тај ниво игре. Ти поени који су били преломни су се дешавали у завршници 'релија'. До те завршнице је он морао да долази квалитетним ударцима, а ја сам успевао да парирам. То је та навика у тим кључним моментима у којима се он осећа комотније него ја. Што више будем играо таквих неизвесних мечева против топ играча, то може да донесе напредак. Са друге стране, три претходна меча која сам добио, пре две или три године не бих извукао. Први део тог напретка је добити мечеве у којима не играм добро, да бих био у оваквим ситуацијама да играм против најбољих играча где могу да се навикавам на тај ниво. Спој те две ствари може да направи одскочну даску за напредак".

Лајовић се сада окреће новим изазовима.

"Ове године ћу остати у Европи по први пут. Због путовања би било незгодно да ми се деси да останем закључан у Јужној Америци. Играћу у Монпљеу, Ротердаму, Дохи и Дубаију. Видећу за Монпеље каква је ситуација, јер и мене мучи трбушни мишић. Сутра ћу га прегледати и ако се испостави да је све у реду, онда настављам по том плану", закључио је Лајовић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести