МОК: Нестала кинеска тенисерка је добро и безбедна је

ПЕКИНГ: Кинеска тенисерка Пенг Шуаи, која се водила као нестала након што је оптужила бившег високог кинеског званичника да ју је присиљавао на сексуалне односе, разговарала је путем видео линка са председником Међународног олимпијског комитета (МОК)Томасом Бахом којем је пренела да је добро и да је безбедна, саопштио је МОК.
p
Фото: Youtube Printscreen

Објаснила је да је безбедна и да је добро, да живи у својој кући у Пекингу, али да би волела да се њена приватност поштује у овом тренутку. Зато сада радије проводи време са пријатељима и породицом. Ипак, наставиће да се бави тенисом, спортом који толико воли, наводи се у саопштењу МОК-а.

МОК је у саопштењу навео да је Пенг, на почетку 30-минутног разговора са Бахом, захвалила МОК на забринутости за њено стање.

Почетком месеца, Пенг је на једној кинеској друштвеној мрежи објавила да ју је бивши заменик кинеског премијера Џанг Гаолиј сексуално напаствовао пре неколико година. Написала је и да је с њим касније имала споразумни однос.

Њен коментар је брзо обрисан са друштвене мреже Weibo, водеће кинеске друштвене мреже, али су се скриншотови њених оптужби појавили на Интернету.

Кинеско министарство спољних послова саопштило је у петак да није било упознато са контроверзама око Пенг (35).

Портпарол министарства спољних послова Џао Лиђијан рекао је новинарима да питање "није дипломатско", као и да није свестан ситуације, пренео је АП.

Женска тениска асоцијација (WTA) је захтевала да се тврдња Пенг "размотри на одговарајући начин, што значи да наводи морају да се испитају у потпуности праведно, транспарентно и без цензуре", а запретила је и да ће се повући са турнира у Кини.

Забринутост због навода кинеске тенисерке је изразила и мушка тениска асоцијација (АТП), а бројни тенисери појединачно су позвали на истрагу поводом њеног нестанка.

Портпаролка Уједињених нација за људска права у Женеви позвала је у петак на "истрагу с пуном транспарентношћу око њених навода о сексуалном нападу".

Француски министар спољних послова Жан-Ив Ле Дријан позвао је данас кинеске власти, како је навео, да пусте тенисерку Пенг Шуаи да јавно говори како би разјаснила шта јој се десило, а уколико то не учини, упозорио је да би то могло да има дипломатских последица по Пекинг.

Пенг је некада била у врху светског тениса у дублу, а освојила је Вимблдон 2013. и Ролан Гарос годину дана касније.

Учествовала је три пута на Олимпијским играма.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести