Надал прејак за Ђоковића, Шпанцу турнир у Риму

Рафаел Надал савладао је у финалу турнира у Риму првог тенисера света Новака Ђоковића резултатом 2:1, по сетовима 6:0, 4:6 и 6:1.
1
Фото: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Први сет  финала Надал је одиграо маестрално. Рафа није дозволио првом играчу планете буквално ништа. Диктирао је игру, погађао практично све и видело се да је максимално нашпанован да тријумфује.

Говор Нолетовог тела, опет, јасно је показивао да наш ас није ни близу шампионског нивоа и да му недостаје енергије за његову препознатљиву игру. Гем по гем, уз фантастичну прецизност шпанског тенисера, довели су до неочекиваног скора од 6:0 за Надала после 39 минута игре и, ко зна због чега, публика је на  Фото Италику “окренула ћурак” и стала уз Ђоковића.

Новак је на почетку другог сета скинуо качкет с главе, променио се израз на његовом лицу и меч је напокон почео да личи на право финале. У првом гему направио је чак три аса и као да је тиме поручио великом ривалу да ће морати добрано да се помучи и стигне до девете титуле у Риму.

Ђоковић је све чешће погађао винере и у четвртом гему озбиљно напао сервис ривала. Гледалиште је сада већ веома активно пратило збивања на терену, на којем су два тениска титана водила прави спортски рат. Све је наговештавало фантастичан дуел у наставку. И било је тако! У сваком сервис-гему вођене су велике битке, виђане су обостране мајсторије, неке неочекиване грешке, а тензија је била на изузетном, нестварном нивоу.  

При Новаковом вођству од 5:4, стигао је и до сет лопте после тачно сат времена игре, коју је одмах претворио у освајање сета и изједначење резултата.

Фото: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Уследио је сет одлуке, с отвореним питањем ко ће у њему бити успешнији, ментално јачи и фокусиранији. И одмах је Надал запретио, виђени су изузетно тешки ударци на обе стране терена, али је Шпанац направио брејк и повео са 1:0. Страдао је Нолетов рекет, због чијег је трескања о земљу зарадио опомену, а у ваздуху је затитрало питање код поклоника ове игре може ли Ђоковић још једном да се врати. Иако су се грешке нашег аса повећавале, он се лавовски борио да не дозволи вечитом ривалу да му поново одмакне.

Ипак то није било довољно. Надал је играо лавовски и стигао до 5:1. Последњи гем на Ђоковићев сервис, Надал је тесно освојио, али то је било довољно за 6:1 и освајање турнира.

А. Предојевић

 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести