НАЛУПАО СЕ ЗА СВЕ ПАРЕ ПА СЕ ИЗВИНИО Британски новинар покајао се што је ПОТЦЕНИО ЂОКОВИЋА

Српски тенисер Новак Ђоковић је без икакве сумње највећи тенисер свих времена, посебно ако се узме у обзир да се готово читаву каријеру "бори са медијима" за наклоност у ери Роџера Федерера и Рафаела Надала.
djokovic
Фото: Davis Cup/Printscreen

То се посебно односи на оне из Енглеске и САД, само Ђоковић зна кроз шта је све морао да прође, међутим чини се да ће на крају сви морати да "подвију реп" и да се извине за очајну процену, увреде, таргетирање...

Међу њима је и енглески новинар и колумниста Сајмон Бригс, који се много пута "огрешио" о Новака.

Он је 2018. године, у покушају да прогнозира како ће изгледати Топ 10 на АТП листи, помислио да ту неће бити Новака... Мало је рећи да се обрукао, а сада је дошло време и да се извини.

У тексту на британском "Телеграфу" под насловом "Новак Ђоковић је надмудрио време - нисам био у праву када сам га отписао", Сајмон Бригс се покајнички обратио најбољем свих времена додавши да попут Мика Џегера и Тома Брејдија још није изгубио глад за успехом.

Ево шта је познати тениски новинар написао о Новаку Ђоковићу, преносимо његов текст на српском језику уз поруку да ћемо сигурно читати још много оваквих колумни у годинама које долазе.

- Шта год да се догоди овог викенда на завршном турниру у Торину, јутро после ће припадати Новаку Ђоковићу. Он ће у понедељак постати први тенисер - било ког пола - који је освојио 400 недеља на првом месту на лист. То је скоро осам пуних година врхунске игре. То је запањујуће достигнуће. И оно које сам ја лично пропустио да предвидим. Ово је моје признање.

Пре пет година, од мене и мојих колега из спортске редакције "Телеграфа" је затражено да напишемо како би 10 најбољих на свету изгледало ове недеље у 2023. Резултати су били занимљиви... На прво место сам ставио Дениса Шаповалова, леворуког тенисера из Канаде који није успео да дисциплинује своје сјајне ударце. На другом месту је Хјеон Чунг, Јужнокорејац чију су каријеру уништиле повреде леђа. На петом, Џек Сок, Американац који је увек изгледао као да више воли хамбургере од победа. А, где је био Ђоковић? Нигде.

Шта ли сам побогу мислио? С обзиром на то да се тешко сећам и где сам оставио кључеве од аутомобила, тешко је да кажем са сигурношћу. Али, претпостављам да сам се тог јутра у новембру 2018. године пробудио и помислио: Знате шта? Тај тип Ђоковић је потпуно прецењен. Вероватније је да сам то све урадио у нади да ће ми се испунити жеља, набрајајући како би изгледала најживописнија и најразноврснија група играча које сам могао да се сетим. И док је Ђоковић већ био на добром путу ка статусу најбољег свих времена, било је оних који су постигли више ако гледам забавну страну. Да ли је ту било можда и мало умора од Ђоковића? Почео сам озбиљно да се бавим тенисом у јесен 2011. године када је и сам Ђоковић постајао звезда.

Невероватна ствар је да се Новак Ђоковић приближава 37. години и нико се није поуздано супротставио том његовом приступу. Статистички, најближи изазивач је Рафаел Надал који је успевао да пронађе пут из те његове паукове мреже - као Индијана Џонс - са својим форхендом. Али, чак је и Надал ту други најбољи (29-30) у међусобном скору. У своју одбрану, очекивао сам да ће Ђоковић до сада завршити каријеру. Или, да ће се његова унутрашња ватра мало охладити. Није се десило ни једно ни друго. Он и даље рутински добија своје ривале - од којих су многи 15 година млађи - и то на физичком нову. А ту његову глад само подстиче реакција навијача.

Ипак, Ђоковић није први шампион који пролази кроз све ово. Али, када је Михаел Шумахер развио сличан антихеројски имиџ, звук његовог мотора угушио је свако гунђање навијача.

Док је Ђоковић, у још једном мајсторском потезу, научио да искористи такву врсту негативности. 'Када публика виче Роџер, ја чујем Новак', рекао је после своје славне победе на Вимблдону 2019. над Федерером.

У Алкаразу, Синеру и Рунеу, тенис је коначно нашао трио са 'вау' фактором. Њих тројица имају комбиновано пет победа и осам пораза од Ђоковића - што је солидно за почетак њихових каријера. Али, и даље нема никаквог знака да ће мајсторство Ђоковића да опадне. Као Том Брејди, као Мик Џегер, као Доријан Греј... Он је надмудрио време. Моја једино преостало предвиђање је да ће сруши рекорд Кена Розевала (37 година и 62 дана) и да ће постати најстарији играч који је освојио гренд слем. То ће бити на следећем УС Опену - написао је енглески новинар и надамо се да га није тим потезом урекао.

Погледајте и како је изгледало његово предвиђање АТП листе на крају 2023. године... Мало је рећи да је промашио!

 

Денис Шаповалов (102. на свету)

Хјунг Чунг (1.095)

Стефанос Циципас (6)

Марин Чилић (663)

Џек Сок (одустао од тениса)

Карен Хачанов (15)

Ник Кирјос (без ренкинга, није играо годину дана)

Доминик Тим (95)

Кајл Едмунд (535)

Александер Зверев (8)

Курир

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести