Немачки медији: Ђоковић и Београд иритирају

БЕОГРАД: Тениски турнир Адрија тур, у организацији најбољег тенисера света Новака Ђоковића, изазвао је углавном критичке реакције у медијима на немачком језику, преноси Дојче веле (DW).
Adrija tur/Fonet/A. Barda
Фото: Фонет/А. Барда/Адрија тур

Регионални и хуманитарни турнир стартовао је прошлог викенда у Београду, а највише пажње немачких медија привукла је журка која је после мечева одржана у једном београдском клубу.

Како преноси DW, угледни минхенски дневни лист Зидојце цајтунг врло жестоко критикује у свом осврту први део тениског турнира у Београду, јер како се истиче, сасвим је неодговорно да је, у време када цитав свет покушава да изађе на крај са епидемијом корона-вируса, гледалиште у тениском центру „Новак“ било препуно гледалаца, а да су се након мечева раздрагани играчи међусобно грлили и у потпуности игнорисали све хигијенске мере физичког дистанцирања.

Додаје се да су се поред тога на друштвеним мрежама појавили и снимци забаве које су, са мноштвом људи, организоване након мечева.

Зидојче цајтунг истиче и да је Ђоковић на "готово циничан начин оповргава своју улогу узора“.

“Његови егзибициони мечеви у оквиру Адриа тоур-а праћени таласима ’Ла Оле’, а који су се и догодили само зато што постоји смртоносни вирус због чега су отказане све спортске приредбе, шаљу у сваком случају погрешне сигнале“.

Новинар овог немачког листа сматра да је "Ђоковићев наступ „фарса“ с обзиром на оне који се очајнички труде да обезбеде услове за наставак тениских такмичења".

Његово понашање директно угрожава интересе спорта који би он заправо требало да представља. Ђоковић је председник Савета АТП-играца, дакле портпарол играча. Његове колеге се надају поновном покретању грен-слем турнира крајем августа у Њујорку. Ђоковић се томе супротставља: он сматра – сасвим озбиљно – да су хигијенске мере претеране. Да у игри није тако озбиљна ствар, човек би томе могао само да се насмеје, закључује се у тексту Зидојче цајтунга који потписује Гералда Клефмана.

Под насловом „Ђоковић и Београд иритирају“ на почетак турнира критички се осврће и аустријски лист Залцбургер нахрихтен.
Понеки љубитељ тениса није веровао својим очима када је видео слике из Београда. Пун стадион, без хигијенски мера и тениске звезде које се грле на терену. Као да корона вируса никада није ни било. Додуше, све је било по правилима, јер од 1. јуна у Србији више не важе никаква ограничења. Али, дали је то заиста било неопходно? Да ли тај спектакл који је иницирао Новак Ђоковић сме да постане позорница јавне провокације, пита се коментатор Кристијан Морц.

Цитира се Ђоковићева изјава о људима који снагом молитви отровну воду претварају у воду велике исцелитељске моћи.
Свестан тога колики је утицај његових изјава, Ђоковић онда признаје грешку: ’Понекад кажем нешто, а онда схватим (…) да то није требало тако формулисати.‘ Ђоковић иритира“, закључује се у тексту аустријског Залцбургер нахрихтена.

Како преноси, Дојче веле, у сличном су тону и дати су осврти у другим немачким медијима.

Магазин Фокус свој текст насловљава са „Тениске звезде се проводе на партију и игноришу вирусна правила“, док спортски интернет-портал Sport1.dec cak говори о „Скандалозном партију са Зверевим и друштвом“.

У свим тим коментарима наводи се да је већи сам турнир, односно понашање тенисера на терену с руковањем и грљењем, било иритантно.

Као посебно проблематично они виде журку која је уследила након мечева у једном београдском клубу – ту се више никаква правила физичког дистанцирања нису поштовала.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести