НОВАК ЂОКОВИЋ И ДАНИЛ МЕДВЕДЕВ ДАНАС У ФИНАЛУ УС ОПЕНА Ноле јури 24. гренд слем титулу

Данас у финалу УС опена у Њујорку састају се Новак Ђоковић и Данил Медведев. Овакав епилог мало ко је очекивао, Нолета  су сви пре почетка турнира очекивали у завршном мечу, али не и Данила, већ млађаног Шпанаца Карлоса Алкараза. Ђоковић је лако у полуфиналу победио младог агресивног Американца  Бена Шелтона са 6:3, 6:2, 7:6, док је Медведев на велико изненађење победио до УС опена првог тенисера света са 7:6, 6:1, 3:6, 6:3.
t
Фото: Tanjug (AP Photo/Frank Franklin II)

Дакле, понавља се историја Новак и Данил су пре две године играли финални меч, сада ће поново играти, али се чини да су околности сасвим другачије.

Новак има  шансу да стигне до 24. титуле на грен слему турнирима.

- Гренд слемови су одувек били највиши приоритет када правимо распоред и када гледамо у ком делу сезоне желим да играм најбољи тенис и на којој подлози. Гледали смо да имам разноврсност у игри да бих могао на сваком гренд слему дам свој допринос у максималном смислу и да се борим за титулу. Да ли сам планирао или сањао да ћу да играм 36 гренд слем финала? То не... Сањао сам као клинац да освојим Вимблдон и да будем број 1 на свету и када сам то остварио онда сам сањао неке нове снове и нове циљеве и визије и оно што желим. То је расло са временом, постепено -  рекао је Ђоковић. - Добро се осећам физички, имам подршку блиских људи и организован живот у тој мери и даље. Имам могућност да идем на Гренд слемове, да се бавим овим спортом на највишем професионалном нивоу... Бројке су ту, ја сам их свестан и веома сам поносан на њих.

Фото: Tanjug (AP Photo/John Minchillo)
Ђоковић лако са Шелтоном

Српски тенисер Новак Ђоковић први је финалиста овогодишњег УС Опена. Троструки шампион на последњем Гренд слему у сезони је био бољи од домаћег тенисера Бена Шелтона резултатом 3:0. По сетовима је било 6:3, 6:2, 7:6 (4), за нешто више од два и по сата времена игре. Пред почетак је овај меч означен као „дуел генерација”, али се испоставило и да је био дуел два потпуно различита нивоа тениске умешности.

Шелтон је имао пет година када је Ђоковић стигао до првог Гренд слема у каријери у Аустралији 2008. године и очигледно да има још много да учи иако ће после овог турнира бити међу 20 најбољих на свету. Није изгледао као да припада том друштву, напротив. Превише је брзао Шелтон, није дозвољавао иоле дуже размене и такав приступ је био осуђен на пропаст.

Од старта је свом силином ударао, нарочито на сервисе, па чак и на други. Било је периода када је то правило омање проблеме Ђоковићу, али је Новак исувише искусан да га то омете па се убрзо прилагодио и смирио.


Противник у финалу биће му Медведев, који му је 2021. срушио снове о календарском Слему.

- Научио сам лекцију из 2021. године ту сам ишао на календарски Гренд слем и допустио да емоције превладају тај дан и нисам се осећао својим на терену. Покушаћу то да коригујем и да овог пута буде другачије, УС опен финала статистички гледано ми нису била добра и уверљива као остала финала, осталих Гренд слемова. Покушаћу да то мало исправим у недељу - закључио је Ђоковић.


Алкараз: Морам још да учим

Шпански тенисер Карлос Алкараз каже да ће морати још да учи како би био спремнији за велике мечеве попут овог у полуфиналу УС опена.

- Мислим да сам добро почео меч. Био је прилично тесан први сет. У тај-брејку, после 3:3, одиграо сам три или четири поена без контроле. Нисам размишљао. Тотално сам изгубио разум. Тешко ми је било да се носим са тим. У другом сету нисам успео да се вратим. Било ми је тешко. Данил је играо одлично. Било је тешко да се вратим у меч. Скоро да сам бацио рекет на под, али трудио сам се да се контролишем. Било је тешко остати миран -  рекао је Алкарас.

Алкараз је двоструки Гренд слем шампион, зрелији је, али очигледно не довољно.

- Овакви мечеви се дешавају, чак и ако се осећам да сам другачији играч, зрелији. Играо је стварно сјајно. Нисам могао да пронађем решења. Мислио сам да сам бољи у томе да пронађем решења када меч не иде у жељеном смеру. После овог меча сам променио мишљење. Морам још да учим.


Руски тенисер Данил Медведев каже да га статистички подаци уочи финала УС опена не занимају много. Медведев је елиминисао Карлоса Алкараза после четири сета и у у мечу за трофеј играти против Новака Ђоковића. Биће то реприза финала 2021, када је славио Данил. Ипак, истиче да га то неће опустити.

- Мислим да је једини начин да то искористим, као што сам рекао, јесте да Новак, када изгуби, никада није исти после. Дакле, другачији је. Менталитет је другачији. Биће 10 пута бољи него пре две године. Морам и ја да будем 10 пута бољи, ако желим да га победим. То је оно што ћу покушати да урадим - рекао је Медведев.

Медведев се присетио завршних тренутака финала 2021. године.

- Најјача успомена ми је последњи сервис, јер сам направио неке дупле грешке, мислим две или три на меч лоптама. 40:15, дупла. Морао сам да сервирам и одиграм поен. Убацујем сервис. Видим да сам погодио. Видим га далеко од лопте и некако успева да додирне лоптицу. Скоро да је прошла. Ох, Боже. Није прошло. То је највећа успомена.

Медведев против Ђоковића има бољи скор када је српски тенисер први на листи, него када је слабије пласиран.

- Смешно је то што кажеш -  статистика. Он још увек није број један. Али добро, ако желимо да се нашалимо, мислићу да је од следећег понедељка први, тако да буде као да играм против броја један. Генерално, не знам ове статистике. Мислим да нема пуно везе са оним што се дешава на мечу. Као што сам рекао, баш ме брига да ли је он број један или два. Он је Новак Ђоковић и желим да покушам да га победим -  закључио је Данил.

Финални меч између Новака Ђоковића и Данила Медведева игра се данас од 22 сата у Њујорку,а пренос је на Евроспорту 1.

Фото: Tanjug (AP Photo/Manu Fernandez)

Огроман пад Карлитоса

Шпанац Карлос Алкаразс неће одбранити титулу, пошто је у полуфиналу изгубио од Данила Медведева, па ће остати без 1.280 бодова и од понедељка ће бити на другом месту АТП листе.

Први ће бити српски тенисер, који прошле године није играо и самим уласком у финале обезбедио је нових 1.200 бодова, а евентуалном победом би дошао до максималних 2.000.

То значи да Ђоковић већ сада има 2.460 бодова више од Алкараза, а освојеном 24. гренд слем титулом у каријери би имао чак 3.260 бодова више од младог Шпанца.

Медведев ће остати трећи на свету, али ће и он имати за шта да се бори у том финалу, у ком је већ једном савладао Новака Ђоковића.

Г. К.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести