Серена "преживела" Рускињу Потапову у Мелбурну

Американка Серена Вилијамс пласирала се у осмину финала Аустралијан опена.
serena
Фото: Serena Vilijams, foto: Tanjug (AP Photo/Andy Brownbill)

Вилијамс је теже него што се очекивало савладала Рускињу Анастасију Потапову са 7:6 (5), 6:2. Американка је спасила две сет лопте у првом сету на 5:3, а онда преокренула исти заостатак и у тај-брејку. Повела је Рускиња и у другом сету, брејком већ у првом гему, али после тога Вилијамс успотавља иницијативу и са три брејка решава меч. Седмострука шампионка Гренд слема у Мелбурну ће у осмини финала играти против Белорускиње Арине Сабаленке, која је била убедљива против Американке Ан Ли са 6:3, 6:1. Било јој је потребно само сат времена да савлада 69. тенисерку света.

Пољска тенисерка Ига Швјонтек пласирала се у 4. коло. Актуелна победница Ролан Гароса савладала је Францускињу Фиону Феро са 6:4, 6:3. У ревији брејкова, у којем је Швјонтек направила шест, а Феро четири, боље се снашла Пољакиња и прошла даље.

У борби за четвртфинале чека је Румунка Симона Халеп у најзанимљивијем мечу осмине финала. Халеп је оправдала улогу фаворита против Рускиње Веронике Кудерметове 6:1, 6:3. За само 79 минута друга тенисерка је славила и отишла у наредну фазу.

Чехиња Маркета Вондрушова је за сат и по елиминисала Румунку Сорана-Михаелу Кристеу са 6:2, 6:4. Чехиња ће се у наредној рунди састати са Су-веј Сије са Тајвана, која је савладала Сару Ерани са 6:4, 2:6, 7:5 и изједначила свој најбољи резултат у Мелбурну пласманом међу најбољих 16 тенисерки на турниру. Први сет донео је "фестивал" брејкова, тенисерке су чак седам пута одузимале сервис противници, а видели смо укупно чак 21 брејк лопту. На крају је Сије освојила сет искористивши тек шесту брејк лопту у десетом гему. Потом је Ерани са три брејка изједначила на 1-1, а онда је уследио још један сет у којем се играло "брејк за брејк", где је више живаца имала Сије и са два у низу преокренула 2:4 на 7:5 за коначну победу.

Шпанкиња Гарбиње Мугуруса лако се пласирала у осмину финала пошто је за мање од сат времена "разбила" Казахстанку Зарину Дијас са 6:1, 6:1. Прошлогодишња финалисткиња Ози опена није импресивно сервирала, али се сјајно бранила и до убедљиве победе стигла захваљујући томе што је спасила свих пет брејк шанси ривалке. Дијас је умногоме олакшала победу Шпанкињи са чак 25 неизнуђених грешака, док је у међувремену имала само четири винера. Двострука Гренд слем шампионка ће у осмини финала играти са Наоми Осаком. Осака је била убедљива против Тунишанке Онс Џабир са 6:3, 6:2.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести