Случај Ђоковић: Двоструки аршини или „правила су правила“

Одлука да се Новак Ђоковић дисквалификује са УС опена је нешто о чему ће се дуго причати.
djokovic sudija1
Фото: FoNet

Као да 2020. година није била довољно бурна за најбољег српског спортисту, па је морао да му се деси још један "скандал". Новак је после претрпљеног брејка погодио лоптицом линијског судију и неколико момената касније добио дисквалификацију. Разна мишљења су се могла чути током већања главног судије и супервизора, али је већини било јасно шта ће се десити. Тако је јуриш на 18. гренд слем титулу првог тенисера света завршен – дисквалификацијом. Поред тога Ђоковић је кажњен одузимањем бодова и зарађеног наградног фонда на овогодишњем УС опену.

Супервизор се понео према правилима у правилнику АТП о „физичком злостављању“, где стоји:

"Играчи ни у ком тренутку не смеју физички злостављати ниједног званичника, противника, гледаоца или другу особу у на локацији турнира. Судија у консултацији са шефом супервизора Гренд слема може прогласити дисквалификацију због било ког појединачног кршења овог кодекса".

Новак је јасно прекршио ово правило и није ни први ни последњи играч који је дисквалификован због непрликадног понашања на терену. За одређене мање "физичке" прекршаје постоје и мање казне, као што су опомена, одузмање првог сервиса, поена, целог гема...

Ђоковић је судијама покушао да објасни да постоји много начина на које могу да га казне и да одлука не мора да буде дисквалификација, али његови аргументи су били узалудни.

Фото: FoNet

А да ли су увек правила иста за све?

Серена Вилијамс, домаћа тенисерка, 2018. године изгубила је у финалу УС опена од Наоми Осаке, али су инциденти које је током меча правила остали упамћени. Серана је за константно (додуше не физичко) злостављање гледаоца и судије Карлоса Рамоша, "коучинг" и још понешто добила неколико опомена, али не и дисквалификацију. Реално тај скандал био је много већи од овог који се десио Ђоковићу.

Крајем прошле деценије Серена Вилијамс имала је још један скандал баш на УС опену, када није дисквалификована, али као да јесте.

Она је у полуфиналу губила од Ким Клајстерс са 6:4, 6:5, линијски судија је звао фут-фолт, а онда су уследиле личне претње упућене од Американке.

Серена је због тога изгубила поен, а с обзиром на то да се све десило док је Ким Клајстерс имала меч лопту, јасно је какав је био епилог.

Сличан "инцидент" Ђоковићевом десио се управо ове године у Њујорку, на Синсинати мастерсу одиграном пред почетак УС опена, када је почетком турнира Аљаж Бедене лоптицом погодио камермана на трибинама, на мечу са Данилом Медведевом. Иако се дисквалификација разматрала, Бедене није дисквалификован и меч се наставио након што се Словенац извинио и након што је камерман (који према правилнику као 'друга особа' заштићен као и судија) објаснио супервизору да му није ништа.

Малтене идентичну ситуацију овој имао је млади Канађанин Денис Шаповалов у Дејвис купу 2017. године, када је дисквалификован са меча против Кајла Едмунда. Велика Британија је тада ишла ка одлучујућој победи и Едмунд је водио са 2-0 у сетовима, а Шаповалову је прекипело па је бацио једну лоптицу у публику. Ипак, она је стигла само до ока судије Габаса, који је у наредном периоду морао и на неколико операција, а Денис је моментално дисквалификован. ИТФ је тада, баш као и УС опен сада, навео да Шаповалов "очигледно није намерно" погодио судију, али то, ни тада, као ни сада, није било уопште битно.

Пре око осам година из финала лондонског Квинса дисквалификован је и Аргентинац Давид Налбандијан. Он је водио са 7:6, 3:4 против Марина Чилића, а онда је допустио да фрустрација преовлада, па је шутнуо панел који се налазио испред ногу једног линијског судије, пробио га и раскрварио делиоца правде. Тадашњи судија Фергус Марфи је доделио победу Чилићу, што је потврдио супервизор неколико момената касније, а Налбандијану је остало само да се извињава. Аргентинац је тада, баш као и Ђоковић сада, признао грешку, али и тврдио да дисквалификација није једина казна.

"Постоји много правила и они често ништа не ураде. Правилник је огроман и могу да вам кажем да АТП често никада ништа не уради", говорио је тада Налбандијан.

Од УС опена сем саопштења образложење није стигло, али се огласио супервизор Сорен Фримел.

"Два су фактора, један је акција, а други резултат. Акција је, иако није било намере, довела до резултата. То је ударање судије лоптицом и чињеница да је она очигледно била повређена. То су главни фактори при доношењу одлуке у овом случају", рекао је Фримел.

Важност актера меча била је такође веома битна 1995. године када је дисквалификацију са Вимблдона добио прослављени Британац Тим Хенман, на дубл мечу. Он је тада постао први тенисер у Опен ери који је дисквалификован са Вимблдона, а ту "част" је имао јер је лоптицом погодио скупљачицу лоптица. Тај инцидент се, такође, десио ненамерно, али је поменута девојчица добила јак ударац лоптицом у главу из непосредне близине – и дилеме није било.

И Ђоковић у је јасно „правила су правила“. То ни у једном тренутку није било спорно. А да ли би Роџера Федерера или Рафаела Надала такође дисквалификовали да су били у Новаковој позицији?

О томе се може дискутовати, као и о томе да ли је казна преоштра.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести