Суд пресудио у корист Ђоковића, одбијен захтев за укидање визе

МЕЛБУРН: Суд у Мелбурну поништио је одлуку Федералне владе Аустралије о депортацији и укидању визе Новаку Ђоковићу.
t
Фото: AP Photo/Andy Brownbill, File

Како се наводи, Ђоковићеви адвокати изнели су жалбу на одлуку Владе, аргументовано су одбранили и потврдили да је најбољи тенсиер света имао комплетну документацију за медицинско изузеће, због чега је судија Ентони Кели пресудио у његову корист.

Одлучено је да му се плате трошкови и да му се врати пасош и сви лични документи.

Ђоковић ће бити пуштен из имиграционог притвора у року од пола сата, а суд је истакао да је одлука Владе да тениској звезди укине визу за улазак у земљу "неразумна".

Адвокати федералне Владе рекли су суду да министар за имиграцију Аустралије задржава право да искористи своје лично овлашћење да поново укине визу Ђоковићу на потпуно новим основама.


Полиција стигла у зграду Ђоковићевих адвоката

Полиција је стигла у зграду у којој се налази канцеларија адвоката који су заступали Новака Ђоковића на Суду Аустралије, преноси аустралијски портал Ејџ.

Како се наводи, у зграду су стигли припадници полиције Викторије и неколико чланова приватног обезбеђења.

То се десило након што је Федерални суд пресудио у корист Ђоковића и одбио захтев да му се поништи виза и да се он депортује.

Ђоковићеви адвокати раније су потврдили да се најбољи тенисер света налази са њима.

Ђорђе Ђоковић: Последња информација је да хоће поново да затворе Новака

Ђорђе Ђоковић, брат Новака Ђоковића, рекао је да последња информација да аустралијске власти желе поноов да затворе најбољег тенисера света.

"Последња информација је да хоће да га затворе. Тренутно се консултујемо са адвокатима и ПР службом. Новак је са својим адвокатима у просторијама где је било суђење. Он тренутно размишља о својим опцијама. Ово је био велики пораз за аустралијске власти и ово тешко подносе", рекао је Ђоковић гостујући на ТВ Прва.


Фото: AP Photo/Hamish Blair
Ђоковић: Нисам вакцинисан, два пута сам прележао корону

Најбољи тенсиер света Новак Ђоковић рекао је на саслушању у Суду Аустралије да није вакцинисан и да је два пута прележао корона вирус.

Гардијан преноси транскрипт разговора Ђоковића са службеником на граници приликом уласка у Аустралију, где је Ђоковић упитан и који су били његови разлози да допутује у Аустралију, на шта је одговорио да је он професионални тенисер и да је искључиво дошао да игра на Аустралијан опену.

"Нисам вакцинисан. Ковид сам имао два пута, у јуну 2020. године и недавно сам имао ковид. Био сам позитиван 16. децембра 2021", рекао је Ђоковић, пише Гардијан.

Фото: AP Photo/Hamish Blair

Навијачи у Мелбурну славе одлуку суда

Око стотина навијача Новака Ђоковића окупуло се у Мелбурну, где славе то што је суд поништио одлуку Федералне владе Аустралије о депортацији и укидању визе Новаку Ђоковићу.

Како пренси ББЦ, присталице Ђоковића окупиле су се испред суда, а претходних дана давали су подршку испред хотела у којем је он био затворен.

Још је неизвесно да ли ће Ђоковић играти од 17. јанура на Аустралијан опену, пошто су адвокати федералне Владе рекли суду да министар за имиграцију Аустралије задржава право да искористи своје лично овлашћење да поново укине визу Ђоковићу на потпуно новим основама.

Министар Хок разматра одлуку о укидању визе Ђоковићу

Аустралијски министар за имиграције Алекс Хок разматра одлуку да ли да најбољем тенисеру света Новаку Ђоковићу укине визу, која је му је враћена на суђењу у понедељак. "По закону, министар за имиграције има дискреционо право да укине Ђоковићу визу и то према члану 133 Миграционог закона", рекао је портпарол министарства, а пренео Ројтерс.

Хок тренутно разматра овај случај, а одлука ће бити донета после анализе свих фактора.

Према члану 133 закона о миграцијама, Хок може на основу три разлога да се одлучи за поништавање визе и тада би добио забрану уласку у Аустралију на три године, на шта би Ђоковић имао право жалбе.

Разлози могу бити следећи: да постоји основ за укидање визе - у овом случају наводна претња по јавно здравље, да носилац визе "не уверава министра да споменути основ не постоји", или да постоји јавни интерес да виза буде укинута, пренео је РТС.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести