УС Опен: Шесторо наших тенисера данас излази на терен

У центру пажње тениског света у Њујорку је бранилац титуле Новак Ђоковић.
djokovic, fonet
Фото: FoNet

Прати се сваки његов корак, а у суботу је  прописно забринуо своју армију навијача уочи почетка УС опена. На тренингу два пута је правио паузу због проблема са жуљевима на стопалу, али многима је пао камен са срца када је касније рекао да није у питању озбиљнији проблем.

Новак је намеран да од крене на 17. Гренд слем трофеј и јасно је да само максимално спреман може доћи до тог циља.Данас излази на терен, у другом мечу дана на Артур Ешу (око 19.30 часова по нашем времену) одиграће меч са 76. тенисером света Робертом Карбаљесом Баењем.

- Мислим да је само кретање потцењено у овом спорту када се оцењује нечија игра. И Роџер је недавно причао о томе, а он је један од најбољих у томе. Мени је кретење основа свега. То ми омогућава да стигнем лопте које већина мојих колега можда не би могли да стигну. Много проклизавам, било да је у питању шљака, тврда подлога или трава. Флексибилност мојих чланака ми је у томе помогла, пре свега да имам тај агресиван стил кретања. Имао сам мањипроблем са стопалом. Жуљеви, па готово да их сви имамо. Ипак, то није нешто што је разлог за бригу – рекао је Новак.


Ђере и Кецмановић деле мегдан

Првог дана на теренима УС опена Србија ће имати шест представника, пет у мушкој и Јоровићеву у женској конкуренцији. Први ће  на терен Душан Лајовић против Дарсиса и Јанко Типсаревић против Кудле (17 часова), за њима ће Новак Ђоковић са Карбаљесом Баеном (око 19.30), а жреб је хтео да Ласло Ђере и Миодраг Кецмановић одмере снаге у првом колу (око 20 часова). Ивана Јоровић ће на мегдан Пољакињи Свјатековој (19).

Свакако да највећу пажњу домаће тениске јавности изазаива дуел наших играча Ђереа и Кецмановића. Оба момка су у доброј форми, с тим што се у Њујорку игра на три добијена сета.Ђоковић и јалојовић су фаворити у својим мечевима, Типсаревић је најавио крај каријере и играће  без икаквог оптерећења, док је Сватекова фаворит у дуелу са нашом Иваном.


Многи оцењују да Новак на Флашинг медоузу има тежак жреб. Он додаје да не размишља далеко унапред, али подвлачи шта му је циљ. Да у тој трци са Федерером и Надалом буде на крају испред њих.

- И даље сам јако мотивисан, нарочито на овом нивоу такмичења, на Гренд слемовима. Увек је то био случај, али посебно сада у смислу тога како сада посматрам - казао је Ђоковић.

Душан Лајовић иза себе има најбољу годину у каријери – прва титула, финале Мастерса, треће коло Ролан Гароса и пласман међу 30 најбољих на свету, самим тим и статус носиоца на УС опену. Ривал му  је данс 35-годишњи Белгијанац Стив Дарсис, тренутно 186. играч света који је некада био и на 38.

- Физички сам добро, психички нисам уморан упркос томе што сам два месеца на путу – ту су ми и породица и девојка, цео тим. Позитивно размишљам, позитивна је енергија. Дарсис је био повређен, није играо много и не знам у каквој је форми. Последњи пут добио ме је у Пекинг пре две године. Знам како игра, са много слајса, воли да излази на мрежу, мења ритам и има добру руку... Играћемо први меч, биће мало бржи услови и морам да наметнем свој стил, да не уђем у његову игру рекао је Лајовић.

Био је Лајовић и 23. на АТП листи, сада је на 28. месту, а наредни корак јесте да буде константнији.

- После УС опена нећу играти до Кине, ту сам играо јако добро претходне две године, верујем да ће то сада бити јако битан део сезоне. На највећим турнирима морам да покажем квалитет. Доказао сам себи да могу да освојим АТП 250, то треба да буде нормална ствар за мене у наредним годинама – истакао је Лајовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести