УС опен: Тим победио Зверева и освојио први Гренд слем у каријери

Аустријанац Доминик Тим победио је Александера Зверева у финалу УС опена.
dominik tim
Фото: Tanjug (AP Photo/Seth Wenig)

Тим је победио немачког тенисера са 3-2 у сетовима, после преокрета и четири сата борбе – 1:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6. Двадесетседмогодишњи Аустријанац је освајањем УС опена уписао први Гренд слем у каријери из четвртог покушаја. Претходно је двапут губио на Ролан Гаросу (Надал) и једном у Аустралији (Ђоковић), а сада је не само освојио трофеј, већ исписао странице историје. Тим је први тенисер рођен 1990. године или касније који је постао Гренд слем шампион.

Такође, он је први тенисер који је икада у Опен ери преокренуо 0-2 у финалу УС опена, а генерално први од 1949. којем је тако нешто пошло за руком. Први је тенисер који је преокренуо од 0-2 било које Гренд слем финале након што је то урадио Аргентинац Гастон Гаудио 2004. године на Ролан Гаросу против сународника Гиљерма Корије. Тим остаје на трећем месту АТП ранг листе, али значајно ближе Надалу и Ђоковићу, док је Зверев од понедељка на истом, седмом месту листе.

Зверев је био одличан од самог старта. Ударци су му имали потребну дубину, први сервис је савршено функционисао, а Тим то није очекивао. Веома брзо је Зверев направио један, а онда и други брејк и неочекивано лако дошао до освајања првог сета. Иако је Немац заслужио све похвале, Тим је у тим тренуцима играо благо речено очајно, најгоре до сада на турниру, па је први део игре био готов после само пола сата.

Други сет није донео никакве веће промене, па је поново агресивном игром Зверев нађачавао Тима који и даље никако није могао да пронађе ритам. Успео је Аустријанац да се спаси на 5:1 и недуго затим и врати један брејк, али снаге за потпуни преокрет није имао.

Зверев је и у трећем сету рано направио брејк, али је овог пута уследио брзи одговор и изједначење. Тај рибрејк као да је дао "крила" Тиму, који је кренуо да игра много боље, а Звереву је значајно, без разлога пало самопоуздање које му је последњих година ионако пољуљано. Тим је евидентно био бољи, а своју игру је претворио у освајање сета брејком у кључном моменту.

Иако је резултат четвртог сета (6:3) био релативно изједначен, у том делу игре постојао је само један тенисер. Зверев је упао у свој стари ритам прављења дуплих, а Тим је био константан. Аустријанац је коначно играо како зна и уме, па је, додуше само са једним брејком, рутински увео меч у пети сет.

У петом сету је виђен вероватно и најбољи тенис дана. Тим је направио брејк у првом гему и имао све у својим рукама, али је неочекивано допустио противнику да моментално направи рибрејк. На 3:2 за Зверева и 0:30 на сервис Тима, Аустријанац је одиграо најбољи ударац на мечу који му је дао шансу да поново изједначи резултат. Ипак, спаса није било када је Зверев поново напао у осмом гему у којем је дошао до прилике да сервира за меч. Наравно, то није било то. Тим је направио рибрејк након што се игра Немца потпуно "распала" када је требало да освоји титулу. Тим је прихватио поклоне Зверева, а онда направио и други брејк у низу и сада он имао прилику да сервисом оконча меч. Али, ни ту није био крај! Зверев је играо на све или ништа, напао и на крају винером дошао до рибрејка, те увео пети сет у тај-брејк. Ниво тениса није био на претерано високом нивоу у тај-брејку, а први је значајнију предност остварио Тим, после друге дупле Зверева у том делу игре. Тим је дошао до две везане меч лопте, али је оба пута погрешио, код друге иако је Зверев једва пребацио лоптицу код другог сервиса са тек нешто више од 100 километара на час. Ипак, дошао је Доми и до треће меч лопте, а она му је била довољна да после грешке Немца падне на бетон и крене у славље.

(Б92)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести