Завршни мастерс у Лондону: Медведев савладао Надала и заказао финале са Тимом

Данил Медведев елиминисао је Рафаела Надала у полуфиналу Завршног Мастерса у Лондону са 3:6, 7:6(4), 6:3.
medvedev
Фото: FoNet

Он је након максималног учинка у групној фази и победа над Зверевим, Ђоковићем и Шварцманом, успешно пребродио и другог тенисера света. Медведев је тако успео да у свом другом наступу на АТП финалу осигура наступ у мечу за трофеј, а противник у недељу од 19.00 биће му Доминик Тим. Рус је био на ивици пораза, али је у гему у којем је Надал у другом сету сервирао за меч, успео да направи брејк.

Тај део игре је решио у тај-брејку, да би у трећем сету кључни брејк направио у седмом гему, који му је, испоставиће се, на крају и донео велики тријумф. Надал ће тако још морати да чека на трофеј на Завршном Мастерсу, а последње финале играо је 2013. године.

Епилог првог сета био је сасвим другачији, него што се претпостављало, нарочито ако се узме у обзир први део истог. Медведев је био знатно сигурнији, прве сервисе практично није промашивао, а гемове решавао лако. Са друге стране, Надал практично ни до једног свог гема није стигао лако. Углавном се играло на разлике, а у трећем гему се Шпанац суочавао са три брејк лопте. Њих је спасао, да би нешто касније, у осмом, неочекивано и сам направио један, али вредан. Тај, осми гем био је једини у којем Медведев није убацио ниједан први сервис, што је његовом ривалу знатно олакшало посао. У наредном је лако потврдио брејк и после 48 минута стигао до првог сета, 6:3.

Неочекивано, Надал се почетком другог сета условно речено напрасно угасио. То је Медведев искористио, заиграо боље и у налету освојио три гема заредом. У петом гему је имао шансу да стигне до још једног брејка, али се Надал некако извукао. Већ у наредном, шпански играч је стигао до нових брејк лопти, једну је искористио и у потпуности се вратио у други сет. Ту није стао, у деветом је још једанпут одузео сервис ривалу, али је онда у наредном изненадио све – изгубио је гем у којем је сервира, не освојивши ниједан поен. Тај-брејк је морао да одлучи победника другог сета. У њему је Медведев искористио добар моментум и релативно сигурно стигао до њега, али и до трећег одлучујућег сета.

Трећи сет био је исцрпљујући за обојицу играча. Надал није успевао никако да угрози сервис Медведева, док је Рус својих прилика на сервис ривала имао. Прву већ на старту сета, када није био успешан. Нову шансу чекао је до седмог гема, искористио је тек из трећег покушаја и стигао надомак победе. Потврдио је брејк, а онда још једном задао ударац Рафи, направио брејк и осигурао прво финале Завршног Мастерса у каријери.

(Б92)

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести