Бранислав Митровић, голман ватерполо репрезентације Србије: Из Новог Сада по медаљу

Већ на почетку године ватерполисти Србије играће на Европском првенству у Будимпешти на ком имају прилику да освоје пету узастопну титулу.
Branislav Mitrovic
Фото: Branislav Mitrović, foto: Tanjug (Andrija Vukelić)

Због Олимпијских игара у Токију шампионат Старог континента премештен је из летњег термина и одржаће се од 12. до 26. јануара. “Делфини” су радно провели последње дане прошле године и прве у 2020. У Београду су у оквиру Светске лиге 29. децембра победили Хрватску (15:11), а већ 2. јануара отишли су у Барселону на припреме. Три дана касније одиграли су пријатељски меч са Шпанијом, актуелним европским и светским вицешампионом, који су изгубили резултатом 12:9. Екипа селектора Дејана Савића била је слободна за Божић, потом је тренирала у СЦ “Милан Гале Мушкатировић” у Београду, а од данас ће боравити на дводневним припремама у Новом Саду где ће на Клиси одрадити тренинге са репрезентацијом Црне Горе. У родни град је дошао и Бранислав Митровић, голман наше селекције, који је празнике провео у кругу породице.

– Предност ове репрезентације је то што је дуго на окупу и пошто је Европско првенство већ у јануару, нема се пуно времена за физичке припреме и суве тренинге, тако да су нам утакмице са Хрватском и Шпанијом, као и тренинзи са Црногорцима доста битни. Селектор Савић је то искористио како бисмо се уиграли и подигли форму и то ће нам и те како користити, поготово што су све три екипе на нашем нивоу – истакао је Митровић, који је поникао у Војводини.


Тренинзи отворени 

Ватерполисти Србије данас стижу у Нови Сад како би пре одласка на Европско првенство у Будимпешту одрадили пар тренинга са Црном Гором. На Клиси ће “делфини” тренирати већ вечерас од 19 до 21 час и сви љубитељи ватерпола и они који желе да виде олимпијске шампионе моћи ће да уђу на базен. Овог пута, међутим, неће бити отворен улаз на трибине, него ће сви заинтересовани моћи да уђу на главни улаз на базен, где ће их обезбеђење спровести до трибина. Иста пракса важи и за тренинг у суботу у истом термину од 19 до 21 час. У преподневним часовима у суботу долазак на Слану бару најавила је и делегација из Града на челу са градоначелником Милошем Вучевићем.

– Раније је Светска лига била организована у Новом Саду, а у последње време је то мало запостављено. Ја сам увек срећан када сам у родном граду и верујем да ће бити интересантно и гледаоцима, али и млађим категоријама Војводине. Сећам се да сам 1995. и 1996. године када је у Новом Саду била А репрезентација Југославије сакупљао аутограме и знам колико то значи – истакао је Митровић.


Србија је прошле године освајањем Светске лиге обезбедила одлазак на Олимпијске игре у Токио где ће бранити злато. Самим тим на Европском првенству у Мађарској “делфини” не морају да јуришају на визу за највећи спортски догађај на свету. Иако су већ четири пута заредом освајали злато на првенству Старог континента, мотива им због ових чињеница ипак неће мањкати.

– Нема никаквог притиска, али онај позитиван увек постоји, јер је наша обавеза да дамо максимум и част је играти за репрезентацију коју морате да испоштујете. На ово првенство гледамо као и на свако друго без обзира шта је било раније. Већина нас је пропустила летос Светско првенство када је Савић дао прилику млађим играчима, тако да би требало сада да будемо мотивисанији. Сигурно је да ћемо овај турнир ипак одиграти растерећеније – појаснио је Митровић, који је са националним тимом освојио све што се могло освојити.


Србија у најјачем саставу на ЕП

Селектор Србије Дејан Савић обелоданио је састав репрезентације која ће играти на Европском првенству у Будимпешти. У односу на састав који је освојио прошли шампионат у Барселони само једна измена. Уместо Виктора Рашовића у екипи ће бити Никола Дедовић. Састав: Гојко Пијетловић (Орадеа), Душан Мандић (Про Реко), Никола Дедовић (Шпандау 04), Сава Ранђеловић (ОСЦ), Милош Ћук (Младост), Душко Пијетловић (Солнок), Немања Вицо (Трисетина), Милан Алексић (Барселонета), Никола Јакшић (Ференцварош), Филип Филиповић (Про Реко), Андрија Прлаиновић (ОСЦ), Стефан Митровић (Олимпијакос), Бранислав Митровић (ОСЦ).

– Ово је наш најјачи састав у овом тренутку. У недељу из Новог Сада путујемо у Будимпешту са циљем да остваримо што бољи пласман – рекао је кратко Дејан Савић.


На поменутом Светском првенству у Јужној Кореји подмлађени састав Србије освојио је пето место, а Савић се на такав потез одлучио пошто је претходно била обезбеђена виза за Токио. На недавно одржаном шампионату света за јуниоре у Катару наши репрезентативци вратили су се са сребром. Све ово указује на то да ће српски ватерполо и убудуће имати на кога да рачуна.

– Савић последњих осам година константно ради на подмлађивању, како се не би осетило када дође до смене генерација и како би млађи што брже дошли до потребног нивоа. По мом мишљењу то је добро одрађен посао. Сматрам да ћемо у следећем олимпијском циклусу, између Токија и Париза 2024. године, на апсолутно сваком такмичењу бити конкурентни за прво место. Радује ме и уверен сам у то да ће екипа и после Токија бити квалитетна и да се од ње могу очекивати медаље – закључио је Бранислав Митровић.

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести