Бранислав Митровић: Састав екипе не мења амбиције

Нови капитен ватерполо репрезентација Србије је голман Бранислав Митровић, најискуснији члан селекције Дејана Савића.
Ф. Бакић/Бранислав Митровић
Фото: Ф. Бакић/Бранислав Митровић

Он је капитенску траку наследио од Филипа Филиповића, који се са још петорицом играча опростио од репрезентације по завршетку Олимпијских игара у Токију. Занимљиво је то да репрезентација после 20 година поново за капитена има голмана, пошто је пре Митровића ту улогу имао и Александар Шоштар.

Митровић је после је дебитовао за репрезентацију на Европском првенству у Ајндховену 2012. године, а од 2013. је био стандардан на голу делфина заједно са Гојком Пијетловићем, сјајно је бранио на Светском првенству у Казању 2015, био је најбољи голман Светске лиге 2016, те први чувар мреже олимпијског турнира у Токију. Сада ће као јкапитен предводити екипу која ће у Паризу 2024. покушати да се домогне трећег узастопног олимпијског злата.

– Привилегија је и част предводити екипу каква је наша. Почиње нови циклус. Битно је да смо заједно, да се упознамо и створимо једну лепу енергију која би требало да нам олакша пут до добрих резултата – рекао је капитен Бранислав Митровић.

Први пут после низа година нема у репрезентацији Гојка и Душка Пијетловића, Филипа Филиповића, Андрије Прлаиновића, Стефана Митровића и Милана Алексића.

– Екипа је нова и у овом саставу још није играла. Али, сви ти играчи су у одређеном периоду прошли кроз све репрезентативне процесе. Све су то врхунски ватреполисти. Важно је да су наше амбиције и даље највише и то се неће променити и у наредном периоду, без обзира у ком саставу ћемо играти. Пред нама су ове године и Светско и Европско првенство.

Митровић већ годинама игра у Мађарској, тренутно брани боје Вашаша.

– Трећи смо на табели, дошло је до промене тренера. Екипу је преузео наш некадашњи прослављени репрезентативац Слободан Никић. Направио је веома позитивну атмосферу, а то прате добри резултати. Имамо екипу за горњи део табеле и до краја првенства ћемо пробати да се нађемо међу прве три екипе.

До скоро је Митровић био заједно са Никићем у базену, а сада су у односу тренер – играч.

– То што смо пријатељи пред тренинг остављамо по страни. Он је сада мени тренер и тако се према њему понашам, јер тако реба да буде.

Наш нови ватерполо капитен прати и дешавања у домаћим надметањима.

– Испратио сам и завршницу Купа Србије, где је Раднички освојио трофеј. Дефинитивно је добра ствар помоћ државе нашим клубовима. Већ се видео бенефит тога.

У конкуренцији за освајање титуле првака Србије је неколико клубова.

– Важно што су се у домаће првенство вратили старији и искуснији играчи и сада неколико клубова претендује на титулу, а од тога ће свако у нашем ватерполу да профитира – закључио је Митровић.  

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести