Дарко Билић: Циљ вратити Вошу и „делфине” где им је место

Када су турбулентна дешавања потресла Ватерполо клуб Војводину и када је промењено руководство, дошло је до промене и на тренерској позицији, па је мушку сениорску екипу преузео Јован Поповић.
ВСС/ Дарко Билић и Урош Стевановић са јуниорском репрезентацијом која је освојила сребро на СП у Београду
Фото: ВСС/ Дарко Билић и Урош Стевановић са јуниорском репрезентацијом која је освојила сребро на СП у Београду

Тада је нова управа одлучила да некадашњем играчу и тренеру Дарку Билићу повери функцију шефа стручног штаба, тачније координатора свих селекција у клубу. Билић је у Војводини био играч, па тренер млађих селекција, помоћник Дејану Станојевићу у време највећих успеха клуба, затим је са клупе предводио филијалу Воше, екипу Дунава, а онда је био и први тренер Војводине. За то време  је полако градио тренерску каријеру и у репрезентативним селекцијама Србије, да би ове јесени постао и помоћник новог селектора А тима Уроша Стевановића.

- После летњих репрезентативних обавеза вратио сам се у Војводину, која је била веома уздрмана. По мом мишљењу бивша управа је повлачила који нису били добри, па сам зато био завршио сарадњу са клубом. Новоизабрана управа ме је позвала да помогнем клубу који је се нашао у веома незавидној ситуацији. После дугогодишњег прволигашког статуса (сада суперлигашког) дошли смо до тога да се боримо за голи живот. Прихватио сам позив нове управе да сви заједно пробамо да изборимо опстанак Војводине у суперлигашком друштву. То нам је главни задатак до краја сезоне. Неће бити лако, јер Војводина у овој сезони има само један бод, а то се није догодило дуго, бар колико сам ја у клубу. Тежак посао је пред нама, али верујем да ћемо успети да га урадимо - каже за „Дневник” Дарко Билић.


Станојевић један од првих учитеља

На турниру у Подгорици бићете ривал са Дејаном Станојевићем, селектором Грузије, чији сте помоћник били на клупи Војводине?

- Грузија ће доћи на мини припреме у Нови Сад да ради са Војводином, али ћу ја тада бити са нашом репрезентацијом. Са нама би требало да спарингује два, три дана репрезентација САД пред турнир. Грузији и мом великом пријатељу и једном од првих учитеља у овом послу Дејану Станојевићу желим пуно успеха - рекао је Билић.

За разлику од мушке екипе, женска добро напредује. Освојила је пет трофеја у низу.

- Девојке добро напредују и то захваљујући посвећености Слађане Дрезгић која је главни „кривац” за тај успех. Тој жени треба „скинути капу” за све што је урадила. Наравно да без подршке бивше управе не би то могла да оствари, али она је 80 посто свега тога направила и изнела на својим леђима. Код нас женски ватерполо уопште није препознат што је тужно, али истинито. У таквој ситуацији и конкуренцији девојке су се изборила и направиле успех вредан пажње. То је у последње време највећи успех женског спорта у Покрајини и Новом Саду. Оне су на добром путу, али и са њиховим млађим погоном треба да се ради, како би могао да испрати сениорску екипу. На сениорском плану су испуниле све циљеве и треба да иду даље и да освајају трофеје као и до сада - истакао је Билић.


Војводинина ватерполо школа је некада била веома позната, како у нашој земљи, тако и у окружењу, па и у Европи. Шта се десило у међувремену?

- Имамо проблем и у млађим категоријама, као и са тренерима. Многи тренери су напустили клуб. Војводина је била позната као расадник талената, али то у последње време не долази до изражаја. Запуштен је рад са млађим селекцијама по чему смо били препознатљиви у Србији, али и ван граница наше земље. Поред опстанка у Суперлиги то ће бити други важан циљ - да формирамо групу тренера, да пробамо да вратимо неке старе тренере и да заједничким снагама правимо неке нове играче, који ће играти озбиљан ватерполо, како на клупском, тако и на репрезентативном нивоу у Србији, али и ван њених граница. Пред нама је дуг пут, крећемо од почетка, како се некада радило. Моја визија је да подигнемо нашу препознатљиву омладинску школу, која и данас даје неке репрезентативце, али је некада давала главну базу српског ватерпола.

У репрезентативним селекцијама Србије већ дуго сте тренер и сарадник Уроша Стевановића. Наше млађе селекција стално освајају трофеје. Само прошле године јуниори су освојили светско сребро у Београду, те злата на Европском првенству у Подгорици и Медитернским играма у Орану, а део тима је био и двојац Воше Пајковић и Брешћански.

- Већ пет година радим са Урошем у млађим селекцијама Србије и то су биле предивне године. Са свих такмичења смо се враћали са златом или са сребром. И када смо губили злато било је то „за длаку”, а тада смо играли са генерацијом годину дана млађом за то такмичење. У тим селекцијама, по мом мишљењу, могу се у наредном периоду тражити нови А репрезентативци. Завршили смо Урош и ја сезону златом у Подгорици, а онда је стигао позив из А репрезентације и прихватио сам са њим изазов да пробамо да вратимо наш сениорски тим тамо где му је место. Смена генерација довела је до нешто слабијих резултата на које нико није навикао, али верујем да ћемо радом у наредном периоду успети да вратимо Србију тамо где је стала пре годину и по.

Крајем прошле и почетком ове године репрезентација је била на припремам у Сједињеним Америчким Државама. Како сте задовољни радом?

- Био је то први скуп репрезентативаца, а неки кандидати су недостајали. За прво окупљање сам презадовољан, момци су добро радили. Имали смо провере, што на турниру, што кроз спаринге са репрезентацијама Шпаније и САд, које се налазе у врху светског ватерпола. Видели смо да можемо, али и да морамо још много да радимо како бисмо били конкурентни за неку од медаља у наредном периоду.

Ускоро ће репрезентација на нове мини-припреме, јер следи надметање у Светском купу, који је замена за досадашњу Светску лигу?

- Требало би да се окупимо 2. марта у Београду или Крагујевцу. Играмо у Подгорици у веома јакој групи са Грчком, Шпанијом, Аустралијом, Грузијом и Црном Гором. То је први квалификациони турнир за пласман на финални турнир. Биће врло јака конкуренција, одиграћемо пет утакмица у веома кратком року и без неких већих припрема. Ово надметање биће нам припрема за наредна такмичења која су нам јако важна и која дају визу за Олимпијске игре, које су нам један од најважнијих циљева. Светскко првенство у Фукуоки ове годинене биће прво такмичење на којем ће се осигуравати карте за Париз - закључио је Билић.

Гордана Маленовић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести