Дејан Савић: Због регионалне лиге девалвирано домаће првенство

Ватерполо репрезентација Србије прошле године  освојила је још један трофеј у низу у Светској лиги, славила је на Универзијади и окитила се бронзаном медаљом на ЕП у Будимпешти.
Dejan Savic/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић

Селектор Дејан Савић није у потпуности задовољан прошлом сезоном,  изостала је сјајнија медаља  у Будимпешти. Ове године пред нашим момцима је Европско првенство у Барселони.

Савић се вратио и на клупу Црвене звезде која с с успехом игра у Регионалној А2 лиги и првом местом без пораза обезбедила је место у А1 лиги, где ће се придружити Партизану. У Новом Саду је пре неки дан одиграна утакмица 11. кола Регионалне А2 лиге између Звезде и Војводине, која је одлучивала о првом месту. Дуел је због инцидента(гледалац гурнуо судију у базен) прекинут код резултата 7:7, Звезда је прва без обзира како ће утакмица бити регистрована, Савић је истако да је публика имала прилику да ужива у одличној ватерполо представи.

"У Србији, нажалост, имамо све мање и мање оваквих утакмица. Надам се да ћемо успети да  уз помоћ Савеза направимо што више јаких клубова, па ћемо у том случају имати и више квалитетних окршаја. То је једини начин да преживи наш спорт", рекао је Савић.

У Регионалној А1 лиги тренутно игра само Партизан, а у А2 их је пет. Поред Звезде и Војводине, ту су и Шабац, Наис и Ваљево. Од селедеће године ће се Звезда прикључити Партизану у А1 лиги, а можда и још један клуб из баража. Да ли ће то помоћи да се мало подигне ватерполо код нас?

"Надамо се да ће бити тако. Нама је веома важно да имамо што више клубова и у А1 и у А2 Регионалној лиги. Важно је и неопходно да вратимо квалитет домаћег првенства. Наиме, кроз утакмице Регионалне лиге девалвирали смо домаће првенство, које се игра од 31. марта до 6. јуна. То није првенство какво треба да буде у земљи олимпијских  шампиона."

Репрезентација је готово обезбедила наступ на финалном турниру Светске лиге, а предстоји и ново такмичење - ЛЕН Европа куп.

"У Орадеи с Румунијом у Светској лиги играмо 12. фебруара, а онда ћемо у Сплиту, од 15. до 18. фебруара, играти у оквиру Б групе квалификације за завршни турнир новог такмичења – Европа купа. Из наше групе на завршни турнир ће три репрезентације, а ривали су нам Грчка, Холандија, Малта и Хрватска. Финални турнир је на програму од 5. до 8. априла. Биће то прилика да се окупе репрезентативци, који су већином у иностарнству. Много је важно да буду на окупу, да радимо и да стварамо нове играче за националну селекцију." 

Европско првенство у Барселони је најважније такмичење?

"Имаћемо пет јаких такмичења ове године (Европа куп и финала Светске лиге, Медитеранске игре, Европско првенство и ФИНА Све-тски куп). Најизазовнији је шампионат Старог континета и настојаћемо да поптпуно спремни одемоу Барселону", казао је селектор.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести