Делфини бране статус прве велесиле

Најбољи ватерполисти на свету у Будимпешти ће одлучивати о звању првог на планети, а златну медаљу брани Србија.
vaterpolo srbija, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

“Делфини” ће у одбрану круне кренути у понедељак, сусретом с Јужном Африком, која свакако не спада у прву групу најквалитетнијих селекција, али за наш тим биће то добро загревање.

Искусни Андрија Прлаиновић, којем ће ово бити шесто светско првенство, сматра да његов тим не треба много да размишља о дуелу са Африканцима, већ да ће та утакмица њему и саиграчима помоћи да осете амбијент највеће светске смотре.

„Важно је да осетимо турнир и услове који ће владати на њему. Наравно да не размишљамо много о ривалу, за нас заиста Првенство почиње од другог кола. На старту ће бити најважније да се још мало уиграмо, да се повежемо и створимо добру подлогу за сусрете који су много важнији, а то су утакмице са Шпанијом и Грчком, јер нам прво место у групи заиста много значи“, рекао је Прлаиновић.

Од осамостаљења, Србија је три пута играла с Јужном Африком. Победила је 2009. године у Светској лиги 16:2, годину дана касније у Нишу било је 22:0, а у Алматију 2014. године - 17:1. Актуелни светски владари поново су најозбиљнији кандидати за трон, уз домаћина, амбициозну селекцију Мађарске.

„Као породица смо, као предузеће у коме владају изванредни односи. Нема сујете, ни лоших тренутака. Изврсно смо повезани и то много значи“, додао је Прлаиновић.

Повратник у наш национални тим Душан Мандић (због повреде пропустио Светску лигу), потпуно је спреман за све изазове који су испред “делфина” у одбрани круне.

„Мађари ће нам бити можда и највећи конкуренти. Чињеница је да су подмладили екипу, али имају огроман мотив, играју пред својом публиком, а нови селектор је увек ту да промени атмосферу. Италијани играју све боље, а осим њих, очекујем да у најужем кругу фаворита буду и Хрвати. Посебно ће бити занимљиво видети нове саставе Црне Горе и Шпаније“, истакао је Мандић.

М. Р.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести