ЕП Барселона: У четвртфиналу класик између Србије и Мађарске

Српски ватерполисти спремни дочекују данашње четвртфинале Европског првенства у Барселони са Мађарима.
savic
Фото: VSS Marcel ter Bals

Србија (некада Југославија) и Мађарска одувек су се сматрале највећим ривалима у ватерполо спорту. Од како се распала бивша Југославија, још две земље су у врху европског и светског ватерпола, Хрватска и Црна Гора, али дуели Србије и Мађарске некако увек имају највећу драж, то су ватерполо класици. Такав ће бити и овај данашњи који почиње у 17 часова.
Од осамостаљења, односно од 2006. године, Србија је далеко успешнија од Мађарске. На овом Европском првенству Мађари до сада нису играли у складу са својим реномеом, што не заварава наше репрезентативце, који их одлично познају.

Осморица наших играча игралу су или играју у мађарским клубовима: Бранислав Митровић, Сава Ранђеловић (ОСЦ Будимпешта), Никола Јакшић и Стефан Митровић (Ференцварош), Андрија Прлаиновић, Милан Алексић и Виктор Рашовић (Солнок). Милош Ћук је неколико сезона играо у Мађарској, а пре двадесет дана из Солнока је отишао у загребачку Младост.

„Одлично се познајемо. Млад су тим, пројектован за неколико наредних  година. Искористили смо паузу да останемо у тензији. Имамо раније искуства и верујем да ће све бити како треба. Они су расетерећени, али ми нисмо толики фаворити колико они тврде. Вамош и Заланки су највећа опасност. Леворуки шутери уз голмана какав је Виктор Нађи могу да буду опасан ривал. Увек форсирају шутеве тако да је кључ утакмице наша одбрана“, каже голман Бранислав Митровић.

Две школе, две филозофије ватерпола. Са том констатацијом се слаже Милан Алексић.

„Нема Варге, Хошњанског, Хараија, али су јаки. До сада су били испод нивоа али то не сме да нас завара. Знамо добро какви су то играчи. Сећам се Шангаја, гублили смо три, четири гола разлике и на крају победили у полуфиналу Светског првенства. То је поука - борити се и играти до краја без обзира на резултат. Знам одлично голмана, клупски смо другови. Зна и он нас, па видећемо. Психологија је овде важна“, сматра Алексић.

Фото: VSS Marcel ter Bals

Андрија Прлаиновић је најавио  да ће Србија у утакмицу ући као да је Мађарска у најбољем саставу и најбољој форми.

„У групи су били испод нивоа. Немају у тиму најбољег играча Денеша Варгу, не игра први центар Хараји. То доста значи. Међутим, понашамо се као да су комплетни, у најбољој могућој форми. Једино тако могу да се добију“, рекао је Прлаиновић.
Виктор Рашовић се узда у одбрану.
„Из ње све полази и то је наш адут. Нема опуштања и поред лошег старта Мађара. Као ривал увек траже пуну концентрацију, јер су играчи из врхунских клубова, најјаче лиге на свету. Физички смо све бољи и очекујем да експлодирамо у овом мечу“,  рекао је Рашовић.

Поред одбране, Душан Мандић се узда и у добру атмосферу у тиму.
„Нема на овом првенству изразитих фаворита. Немам шта да кажем о Мађарима осим да морамо да уђемо агресивно у одбрани од самог почетка и да тако играмо без обзира на резултат. Добра одбрана донеће нам ефикасан напад и небитно је у којој ћемо четвртини решити меч. Имамо искуства када су овакве паузе, а селектор Савић прави атмосферу и када је један дан без утакмица и када су три. Уздам се у нашу атмосферу“, рекао је Мандић.

С. Р.

Четвртфинале

Србија - Мађарска         (17)

Шпанија – Грчка             (18.30)

Црна Гора – Хрватска   (20.30)

Русија – Италија            (22)

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести