ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У ВАТЕРПОЛУ У ЗАГРЕБУ: Чека се потврда ЛЕН-а

Европско првенство у ватерполу ће се ипак одржати почетком 2024. године и његов домаћин биће највероватније Хрватска.
1
Фото: ВСС

Континентални шампионат је требало да се одржи од 3. до 17. јануара 2024. у Нетањи, у Израелу, али је отказан због ратних сукоба. Затим се као могући организатор појавио Берлин, а онда и Загреб, којем је за домаћинство сагласност дала Влада Хрватске.

- Финансијска средства за суфинансирање трошкова организације Европског првенства у ватерполу 2024. године осигураће се у укупном износу од два милиона евра, прерасподелом у оквиру Државног прорачуна Републике Хрватске за 2023. годину и пројекција за 2024. и 2025. годину, на прорачунским позицијама Министарства туризма и спорта - саопштено је из Владе Хрватске.

Сада се само чека званична потврда Европске пливачке федерације (ЛЕН). Европско првенство је, између осталог, и квалификационо за Олимпијске игре у Паризу наредног лета. На ОИ ће се пласирати европски шампион или најбоље пласирана екипа на турниру после Мађарске, Грчке и Француске, које већ имају визу за Париз. Три најбоља државна тима са ЕП иду на Светско првенство, чији је домаћин Доха (2 – 18. фебруар наредне године), а од европских селекција то право већ су обезбедиле Мађарска, Грчка, Шпанија, Србија, Италија и Француска.

Г. М.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести