ЈОВАН ПОПОВИЋ тренер ватерполиста Војводине у новој сезони очекује игру ОД СЈАЈА ДО - ОЧАЈА од својих пулена

Нова сезона у Супрелиги Србије за ватерполисте сасвим се приближила. Већ следећег викенда играју се утакмице првог кола и све екипе потрудиле су се, у складу с буџетима којима располажу, да се појачају и покушају да остваре зацртане циљеве. Међу њима је и Војводина, која је прошле сезоне успела да задржи елитни статус, а циљеви за ову годину остали су исти - опстанак у друштву најбољих.
1
Фото: Екипа Војводине измењена у односу на прошлу годину, фото: Ф. Бакић

Новосађани ће у нову сезону ући с веома младим тимом, јер су клуб напустили искусни Драгољуб Рогач, Илија Прекогачић и Немања Маринковић. Ипак, у клуб у којем је поникао, вратио се Урош Калинић.

- Да, вратио нам се Калинић, наш најискуснији играч, да у свом граду заврши каријеру - каже тренер Војводине Јован Поповић. - Од искуснијих, остао је Алекса Тинтор, а ту су и јуниорски репрезентативци Богдан Брешћански и Петар Пајковић, који су овог лета освојили сребро на Светском првенству за играче до 20 година. Ту је и млади црногорски репрезентативац Марко Бошковић, а дошла су још два талентована Црногорца, Неђо Баштрица и Млађан Јановић, син чувеног ватерполисте Николе Јановића. Стигао је и Андреј Каралић из Вукова, као и Лука Бошковић из Бечеја, који је наш играч, али је тамо био на каљењу. И он је јуниорски репрезентативац и са Србијом је летос освојио сребро на Европском првенству за играче до 17 година.

Новосађани су у склопу припрема одиграли и више тренинг утакмица, тако да спремни дочекују почетак нове сезоне.

-  У Котору смо играли с Приморцем, Катаром и једном литванском екипом. Задовољан сам како смо изгледали у тим утакмицама. Недавно смо одиграли и турнир у Орадеи, где смо заузели треће место. Прво смо изгубили од Орадее с већом разликом, али верујем да резултат не одражава право стање ствари, јер смо тај дуел буквално одиграли чим смо стигли с пута. Затим смо изненађујуће добро одиграли утакмицу с Динамом из Букурешта, коју смо и добили, а морам да додам да се у Динамо вратио чувени Козмин Раду. Затим смо изгубили од Мишколца, где нас је сустигао умор, јер смо још увек у јаком припремном периоду. Наша екипа је врло млада, тако да у новој сезони очекујем игру од сјаја до - очаја. Све је могуће. Уколико бисмо успели да ове играче задржимо на окупу у наредних неколико година, верујем да би то постала веома озбиљна екипа.

За сада је у плановима Новосађана опстанак у Суперлиги Србије.

Фото: Фото: Ф. Бакић

- Ривали за борбу за опстанак у елити биће нам Вукови, Таш, Стари град, Ниш и Пролетер. Очекујем занимљиву борбу у доњем дому. Рачунамо да бисмо могли да одиграмо и неке добре утакмице с Партизаном, који такође има младу екипу, али уз неколико искусних и квалитетних играча. И у горњем дому ће бити занимљиво. Валис је направио озбиљан тим и могао би да се умеша у борбу за четврто место са Шапцем. Раднички је доста променио састав, ту је Црвена звезда која је задржала тим, али је, по мом мишљењу, Нови Београд и даље неприкосновен.

Следећег викенда почиње борба за бодове у Суперлиги Србије.

- Долази нам Шабац у госте, с којим смо одиграли две контролне утакмице. Озбиљна су екипа, покривена на свакој позицији, са јаким буџетом. Сигурно ћемо им показати зубе. На тренинг утакмицама се видело да можемо да играмо са свима, а у ком делу ће то бити - видећемо.

Регионална лига игра се по новом систему, по групама и у Премијер и у А1 надметању, тако да ће српски клубови бити у једној, а хрватски и црногорски у другој групи.

- То је морало да се уради због згуснутог календара такмичења репрезентација. Тако ће утакмице из Суперлиге Србије бити рачунате и за Регионалну лигу, како за Премијер, тако и за А1. Онда ће се прве две екипе из једне групе укрстити с друге две из друге групе. У Регионалној лиги ћемо покушати да се умешамо у бараж за пласман у Премијер лигу, ако будемо могли. Валис се јако појачао ове године, тамо је отишао и наш Рогач, а ту су и Вукови, али ми ћемо да покушамо да се нађемо на једном од прва два места у нашој групи, која воде у разигравање - закључио је Јован Поповић.

Г. Маленовић

Звезда у Лиги шампиона

Ватерполисти Црвене звезде пласирали су се у групну фазу Лиге шампиона, пошто су на квалификационом турниру у Хановеру остварили четири сигурне победе. Црвено-бели су се на тај начин вратили у елитно такмичење у којем су последњи пут играли у сезони 2021/2022, а већ је познато да ће играти у групи у којој су и мађарски Ференцварош, сплитски Јадран и Јадран из Херцег Новог.

За разлику од Црвене звезде, ватерполисти Радничког нису успели да прођу квалификације за Лигу шампиона, па ће надметање наставити у Еврокупу. Крагујевчани су у свом базену у последњој утакмици поражени од Бреше 8:15. Пре тога Раднички је савладао Ноази ле Сек 13:10, Дуизбург 13:8 и Приморац 16:15. Поред Звезде и Бреше, пласман у групну фазу, кроз квалификације, изборили су још грчки Вуљагмени и дубровачки Југ. Почетак такмичења је заказан за 26. септембар.

Тако ће Србију у елитном европском такмичењу ове сезоне представљати Нови Београд и Црвена звезда, док ће се Раднички придружити Партизану, Шапцу и Валису у Евокупу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести