Коља Лазор: Повратак репрезентативаца у српске клубове

Да је Ватерполо клуб Војводина расадник талената одавно је познато, као и чињеница да има највише селекција с којима активно учествује у систему такмичења ВС Србије, како у мушкој тако и у женској конкуренцији.
kolja-lazor
Фото: Коља Лазор, фото: Дневник

Годишње Новосађани одиграју преко 300 званичних утакмица, што значи да готово сваки дан нека од селекција одигра утакмицу. Уз то, Воша је и својеврсни „инкубатор“ репрезентативних селекција Србије, па је због тога још једном добила признање ВСС, које им је уручено на недавно одржаној седници Скупштине овог тела. Уједно је тада изабрано и ново руководство кровне организације нашег најтрофејнијег колективног спорта. Нови председник ВСС постао је Виктор Јеленић, председник ВК Црвена звезда, а део новог Управног одбора је и директор ВК Војводина Коља Лазор.

„Од када је установљено признање којим се проглашава најактивнији клуб, ми га добијамо, па је тако било и сада. У сезони 2016/17, за коју смо и добили признање, учествовали смо с 18 селекција у мушкој и женској конкуренцији - од првих екипа, па све до најмлађих. Прошле сезоне смо освојили вицешампионске титуле и с мушком и са женском екипом. Уз то, учествујемо и у Регионалној лиги с мушком сениорском екипом, а од ове сезоне и са женским тимом. Наставићемо да радимо на пројекту развоја женског ватерпола. Он је већ почео да даје резултате, узимајући у обзир наше пласмане, али и број играчица у репрезентативним селекцијама“, рекао је Лазор.

Новосађани се, као и сви остали ватерполо клубови у Србији, боре с тешком финансијском ситуацијом. Чињеница је да је наш клупски ватерполо пао на ниске гране и да ће, уколико се нешто не промени, то ускоро осетити и А репрезентација. Тога су свесни и нови председник Виктор Јеленић, чланови УО, Скупштине, као и ватерполо јавност у Србији.

„Нови председник Савеза Виктор Јеленић изразио је жељу да у новом УО има представнике клубова, а ВК Војводина је предложила мене. То је веома важно, јер ће оперативно све ићи много лакше и брже. Добро је што је нови председник дошао из једног од клубова и упознат је са свом проблематиком која прати српски клупски ватерполо. Он је изразио жељу да се помогне клубовима, пре свега финансијски. Они су у јако тешкој ситуацији, а то ће се кад-тад одразити и на репрезентацију. На млађе селекције ова тешка ситуација већ утиче, јер док смо пре неколико сезона узимали злата у свим узрастима, сада то више није случај. Такође, идеја новог председника ВСС је и да се у сезони пред олимпијску годину у државу врате репрезентативци и да буду распоређени у неколико клубова, како би били на оку селектору. Уједно би подигли квалитет наше лиге, да клубови за које буду играли имају запаженију улогу и у европским такмичењима и да деца која уче ватерполо гледају најбоље на делу и да уче од њих. То је систем који су већ примениле Мађарска, Аустралија, САД, па и Шпанија. Циљ је да се цео систем прилагоди репрезентацији и припремама да се на Олимпијским играма у Токију освоји златна медаља.

ИЗ ВК Војводина је потекла идеја да се исти систем примени и на тренере.

„Очигледно је да морамо да појачамо и тренерски кадар. Наши признати тренери требало би да раде у Србији и да преносе знање на наследнике. Идеја је да на овај начин пробамо да оживимо ватерполо. Али, све ово ћемо моћи да урадимо само ако буде средстава, јер без финансијске помоћи Савезу и клубовима, ништа неће моћи да се оствари. Мора да се пронађе прави модел финансирања клубова, јер овај који постоји не омогућује клубовима да преживљавају. Стално истичем да ми имамо сјајну сарадњу с локалном самоуправом и да имамо велику помоћ од градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и члана Градског већа задуженог за спорт Огњена Цвјетићанина, али клубови као што је наш, који имају много селекција, велику активност и много деце, не могу да живе само од средстава из буџета.“

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести