Марко Црвенко капицу заменио тренерском палицом: Вошин подмладак у сигурним рукама

Ватерполо клуб Војводина је решен да своју омладинску школу врати на стазе старе славе и здушно се ради на томе већ неколико месеци.
marko crvenko 1
Фото: Марко Црвенко, фото: Дневник

У мају је у Нови Сад стигао искусни стручњак из Црне Горе Зоран Масловар, који је постао координатор млађих селекција, а раме уз раме с њим ради и бивши првотимац  Марко Црвенко. Он је још један повратник у матични клуб, поред генералног директора Марка Ћука, који на челу са председником Драганом Ресановићем раде на томе да клубу врате препознатљиви сјај.

– После доста година у иностранству поново сам у Војводини, где тренирам генерацију 2006. и 2007. годиште. Као тренер сам се први пут званично опробао 2005, када сам у египатском Хелиополису играо за први тим, а водио сам млађе категорије. Тада су ми на турниру у Италији од 25 екипа које су дошле и из Русије, Аустралије, Србије, Шпаније, Италије, оба тима била у топ шест, што је за њих био велики успех. Тај посао у Египту ми је био тест, јер сам желео да видим да ли уживам у томе да радим као тренер млађих категорија. У 2018. сам се тренерским послом бавио у Саудијској Арабији, где је генерација 12 година и млађи била првак државе, а 14 година и млађи вицешампион – рекао је  Марко Црвенко.


Бивши асови велики плус

Оно чиме Војводина може да се похвали јесте укључивање бивших играча у рад клуба, што у овом случају подразумева и посвећивање пажње млађим селекцијама.

– Велики плус нам је што играчи који су поникли овде, сада репрезентативци, долазе и држе теоријско–практичне наставе. Са подмлатком су радили Душко и Гојко Пијетловић, Бане Митровић, Милош Ћук и наставиће то да чине. Млађима пуно значи да чују разне информације од играча светске класе.


Он је из Саудијске Арабије дошао у Нови Сад крајем маја, а већ 1. јуна придружио се Зорану Масловару и Владимиру Обровском у раду са Вошиним подмлатком.

– Док сам играо ван Србије свако лето сам проводио у Новом Саду и увек сам био на располагању клубу. Тако је било и сада, само што је на крају дошло и до званичне сарадње. Имам 45 играча, што је одлично. Свако дете нам треба и сваком посвећујемо пођеднаку пажњу. Колико они уче од мене, толико и ја од њих. Све се ради системски уз координацију са Масловаром, који ради како на унапређењу деце, тако и на унапређењу нас тренера. Гледамо да се вратимо на онај пут на ком смо некад били, јер је наша школа ватерпола била препознатљива по томе што није доводила играче са стране, него их је стварала. Огледало тога је и садашња А репрезентација Србије чију окосницу чине играчи који су поникли у нашем клубу – истакао је Црвенко, који је прошао кроз све репрезентативне селекције.


Значајна подршка Града

На путу до изласка из финансијске кризе и постављања темеља доброг рада нова управа Војводине има велику подршку и Града Новог Сада.

– У клубу је направљен тим који ради са 100 посто снаге. Подршка Града је изузетно значајна и то нам је играч више без ког све ово не би било могуће. Кључну улогу има нова управа, која се труди да успостави нормалан систем рада по ком ће се наставити и убудуће. Већ има резултата и виде се промене, али за све је потребно време.


Он је са свега 15 година ушао у први тим Војводине и док се није отиснуо у иностранство Новосађани су из Друге прешли у Прву лигу, а потом су играли и у Европи. Каријеру је Марко потом градио у Француској, Грчкој, Египту и Саудијској Арабији, а тачку је ставио пре годину и по дана у Хањи са Крита. Вратио се у матични клуб, али у другој улози, која му у потпуности одговара.

– Тренирали су ме неки од најистакнутијих стручњака, почев од Дејана Удовичића, Дејана Станојевића, Петра Ковачевића... То ми много помаже у новом послу, у ком блиско сарађујем са Масловаром. Он важи за једног од најбољих стручњака  у Европи за млађе селекције. Технички је невероватно поткован и не само да зна пуно, него је веома битан и његов начин тренинга и педагошки приступ. Унео је толико енергије на тренинге, коју, као и знање, несебично преноси на остале – казао је Марко Црвенко.

Текст  и фото: К. Бугарски

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести