Пливачи и ватерполисти Војводине после два месеца почели тренинге у базену

Дочекали су и ватерполисти и пливачи Војводине да коначно почну са радом у базену, јуче су на Клиси први пут тренирали у води после два месеца паузе.
vaterpolisti vojvodine
Фото: Дневник (Ф. Бакић)/Ватерполисти Војводине

Није никоме било лако, јер је овај период без могућности за уобичајени тренинг највише погодио водене спортове. Упркос редовном вежбању на сувом, ништа није могло да замени боравак у води. Сада када је базен у СЦ Слана бара отворен за прве тимове клубова, полако се ради на томе да се ствари врате на пређашње стање, али ће за то бити потребно доста времена.

– Договор је такав да по највише 15 пливача може да буде у базену, а исти је случај и са ватерполистима. Тако ћемо радити још ове седмице. Поштујемо сва правила и мере за тренинге у затвореном простору – рекао је Игор Беретић, тренер Пливачког клуба Војводина.

Екипа ради у комплетном саставу, а првог дана се и видело какав је траг оставила дуга пауза.


Ања Цревар у гостима

На Клиси су се окупили и сви репрезентативци чланови Војводине. Ту су Чаба Силађи и Вук Челић, који су изборили А олимпијску норму за Токио следеће године, као и Стефан Шорак. Са њима ради и млади Алекса Бобар, који је иначе на студијама у Америци. У Новом Саду тренутно тренира и једина пливачица Србије са визом за Јапан Ања Цревар.

– Она ће радити са нама можда и у следеће две седмице, док се не стекну адекватни услови у Панчеву или Београду. Овде тренира са Челићем и јуниором Борисом Лачанским и циљ је да урадимо што бољу адаптацију, јер су сво троје дугопругаши и овај заједнички рад биће им од велике користи – рекао је Беретић.

„Делфини” раде на Клиси

Већина наших ватерполиста који играју у иностранству током ванредног стања вратила се у Србију, па су тако бивши чланови Војводине ускочили у базен са играчима свог матичног клуба.

– Придружили су нам се Милош Ћук, браћа Гојко и Душко Пијетловић и Борис Вапенски. Бранислав Митровић треба, такође, да дође, чека да се отворе границе са Мађарском – открио је Билић.


– Било је изузетно тешко. После првих 600 метара приметиле су се велике последице након периода од више од два месеца без воде. Мислим да ће нам бити потребно од шест до осам седмица да се вратимо у нормалу. Када то кажем, ту мислим да тек после тог времена можемо да почнемо са тренинзима на које смо навикли. Ово је припрема само за почетак редовних тренинга.

Он је напоменуо да су водени спортови највише погођени паузом и да се сви први пут срећу са оваквом ситуацијом.

– Акценат ће нам бити на побољшању технике, у лаганом ритму. Ни пливачи, ни ми тренери до сада нисмо радили у оваквим околностима и све је ово ново за нас. Углавном су паузе биле од две до три седмице и ту пливачи углавном оду на море, а већ у трећој се и полако врате у базен, тако да су увек били близу воде. Сада то није био случај и не знам колико ће нам тачно бити потребно времена да се вратимо на стари ниво – истакао је Беретић.

Ни ватерполистима Војводине није било ништа лакше на првом тренингу у базену. Они су пре две седмице почели са теретаном па су урадили бар припремни део за рад у води.

– Битно нам је сада само да се нико не повреди. Тај рад на сувом нам је послужио и као превенција за такав сценарио. Постепено ћемо тренирати и за сада ћемо остати на једном тренингу дневно – рекао је тренер Дарко Билић.

Према његовом мишљењу, за повратак у стару форму биће потребно најмање годину дана.

– Све је то индивидуално, али свакако да је дуг период пред нама. Свима нам се ово први пут дешава и нико тачно не зна како ће све изгледати, али да ће ићи полако, то сигурно хоће. Тек када повратимо неких 20 - 30 посто онога што смо имали пре ванредног стања онда ћемо моћи да радимо мало озбиљније – казао је Билић.    

К. Бугарски

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести