Пољски ватерполо шампион ЛСТВ из Лођа на припремама у Бечеју

Бечеј је овог лета био домаћин бројним ватерполо клубовима,  углавном из иностранства, чије су млађе селекције користиле оптималне услове које град крај Тисе нуди.Ових дана су у највећој потиској вароши сениорски шампиони Пољске, екипа ЛСТВ из Лођа, трећег пољског града по величини, који је центар истоименог војводства и јако културно средиште, са универзитетом и филмском академијом.
1
Фото: Dnevnik.rs

Град има око 700.000 становника, а кад крене студентска година, све се увећа за 130.000 младих.

"Дошли смо да учимо у земљи ватерполо шампиона. Имамо изузетно искуство са Србима, јер нам је стручни саветник искусни тренер Александар Крстоношић, а најбољи играч Стефан Томићевић. Како су обојица из Бечеја, не треба да појашњавам зашто смо град крај Тисе одабрали за базу наших припрема. Имамо оптималне услове за рад, смештај и храна су изврсни, а спарингујемо с овдашњим клубом -појашња главнокомандујући у пољксом шампиону Едвард Кујава."

Дошли смо да учимо у земљи ватерполо шампиона. Имамо изузетно искуство са Србима, јер нам је стручни саветник искусни тренер Александар Крстоношић, а најбољи играч Стефан Томићевић (Едвард Кујава)

Експедиција Пољака броји 36 чланова. Поред тројице тренера и возача аутобуса, стигло је 32 ватерполиста.

"Сенирска екипа броји 12 чланова, а ту је и Стефан Томићевић, а по десет је у генерацији 2004/2005. и 2002/2003. Ово им је део припрема за сезону у којој бране наслов првака. Одавде путују у украјински град Љвов, где ће учествовати на турниру. Амбиције клуба су да задрже примат у пољском ватерполу дуже време",појашњава „кривац“ што су Пољаци напредовали у овом спорту Александар Крстоношић.

Подсетимо, искусни тренер из Бечеја требало је да буде селектор Пољске репрезентације, али се све изјаловило због незавидне ситуације у тамошњем националном савезу. То је искористио председник и тренер екипе из Лођа Едвард Кујава и постигао договор са Крстоношићем да буде саветник у клубу, да по потреби долази у Пољску и води најважније утакмице. Слична ситуација је и са Стефаном Томићевићем, он тренира у Бечеју и по позиву долази у Лођ. Међутим, то му није сметало да буде први играч пољског шампиона.

"Иако нисам одиграо све утакмице, поготово оне против слабијих ривала, други сам стрелац пољског шампионата са 53 постигнута гола. Први је мој клупски колега Пкотр Михалски са само осам постигнутих погодака више. Задовољан сам, јер на овај начин могу да будем успешан на два фронта, у базену и на Економском факултетуу Новом Саду, где ме чека одбрана дипломског рада ", рекао је Стефан Томићевић.

Актуелни шампион Пољске укњижио је у минулој сезони 18 победа и само два пораза, чиме је вицешампиону умакао за шест бодова.Елитна броји шест клубова, колико и друга, и игра се четворокружно.

"Предложио нам је Крстонишић неке измене, првенствено увођење плеј- офа и купа како бисмо одиграли што више квалитетних утакмица. Потребно нам је и да променемо менталитет, да више радимо, јер се у ватерполу само тако могу постићи резултати. Ми смо били хендикепирани што нисмо имали адекватан базен. У нову сезону улазимо с новим именом Политехника, јер су они изградили нови затворени олимпијски базен и биће нам спонзори.Име смо променили, али амбиције нисмо. Са тренером профила Александра Крстоношића и играчем какав је Стефан Томићевић, те новим условима за рад, видим простора за напредовање, па и укључење у европска такмичења ", најавио је Едвард Кујава.  

В. Јанков

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести