Пораз Србије после петераца, ипак се чека пласман

Ватерполисти Србије доживели су изненађујући пораз од Грузије после петераца 12:11, након што је после регуларног дела резултат био 11:11.
К. Вуловић
Фото: К. Вуловић

Изабраници Уроша Стевановића су довели у питање пласман на Светски куп, које ће бити одржано од 30. јуна до 2. јула у Лос Анђелесу, јер морају да чекају резултат меча Црна Гора-Грчка.

Србија је тренутно трећа на табели групе Б квалификационог турнира у Подгорици и има девет бодова, баш колико и Грчка.

Грци имају бољу гол-разлику и бољи међусобни скор од нас и од 19.30 се састају са Црном Гором.

Први критеријум за позиционирање је број бодова, потом број освојених бодова у међусобном дуелу, а онда и гол-разлика у међусобним дуелима.

Стрелци из петераца: Васић три, Јелача три, Имнаишвили три, Адеиашвили два, Шушиашили један за Грузију, Мандић два, Јанковић три, Вучинић два, Рашовић два, Лукић два за Србију.

После слабе игре Србија је на петерце поражена од Грузије 23:22 (4:2,2:3,2:3,3:3,12:11). На тај начин је са девет бодова завршила квалификациони турнир у Подгорици па је одлазак на Ф8 у Лос Анђелес доведен у питање. Све је зависило од сусрета Црне Горе и Грчке и уколико Црна Гора слави са три и више голова, Србија ће остати без пласмана. У случају таквог резултата Црна Гора би у међусобном кругу са Србијом и Грчком имала најбољу гол разлику а како је Грчка победила Србију онда би она имала предност.

Србија је одиграла, поновимо слабо. Несигурно, статитично без жара и епилог је био поражавајући јер само бод против Грузије није добар резултат.

Лоша је била српска прва четвртина, Чак четири гола у мрежи Митровића. Два пута га је отворио Шушишавили. Србија је два пута изједначила преко Мандића па Убовића да би затим дозволила играчима Грузије да погоде још два пута и да са 4:2 против незаинтересоване Србије крену у других осам минута.

Није било боље ни у других осам минута. После гола Вучинића за 3:4, Размадзе је два пута спречио изједначење. Српска одбрана је и даље била без довољно агресије, напад статичан па су пулени Дејана Станојевића одржавали предност. Код 5:4 за Грузију Србија је брзоплето прокоцкала два играча више лошим шутем Рашовића. У контри је Камкраквелидзе погодио а затим је Битадзе погрешио са играчем више. Казнио је то са бројчаном предношћу 20 секунди пре краја Јанковић. Грузија је водила 6:5 пред друго полувреме.

У трећем делу Србија се прво два пута одбранила са играчем мање а на другој страни одлични Ђорђе Вучинић је са два гола први пут донео предност Србији 7:6. Расположени Новобеограђанин Шушиашвили је параболом изједначио. Убовић је затим зарадио петерац али је Вучинићев шут завршио на стативи. Своју симултанку је наставио Шушиашвили. Украо је лопту Лукићу, испливао контру и погодио за поновно вођство Грузије 8:7. Изједначење је на додавање Рашовића донео Мандић. Био је то последњи гол у четвртини, завршни део се чекао са нерешеним резултатом 8:8.

Мандић је на мајсторски начин почео последњи део, изнудио је петерац којег је Рашовић претворио у гол за 9:8. Два пута је затим пропуштена прилика да се са играчем више у једном нападу одлепи Србија а када су те прилике пропуштене, после лоше интервенције Митровића Грузија је изједначила, После Стевановићевог тајм аута Мандић је преузео одговорност и на себи својствен начин био стрелац за 10:9. Одбрана са играчем мање је омогућила напад којег је реализовао Радуловић. Први пут је Србија имала два гола предности 150 секунди пре краја. Није било готово. За само 80 секунди Грузија је изједначила. Нервоза је чинила своје, Србија наредни напад није ни организивала, Грузија је 40 секунди пре краја кренула у напад за гол и вођство. Нису ни шутнули, поново су српску утакмицу решавали петерци. Три серије су извођене. За Србију су неуспешни били Мандић и Вучинић а за Грузију у последњем шуту прве серије Шушиашвили.

Грузија – Србија 23:22 (4:2, 2:3, 2:3, 3:3 -12:11 )

ПОДГОРИЦА: Базен Морача. Судије: Периш и Спиритосанто. Играч више: Грузија 9 (3), Србија 7 (5). Петерци: Србија 2 (1).

ГРУЗИЈА: Размадзе, Аквледани, Дадвани, Шушиашвили 4, Битадзе 1, Јелача, Адеишвили, Кешелашвили 2, Имнаишвили, Маграквелидзе 2, Васић 2, Џикстсаренка, Гветадзе. Селектор: Станојевић.

СРБИЈА: Мишовић, Мандић 3, С.Рашовић 1, Ранђеловић, Тохољ, Радуловић 1, Лукић, Димитријевић 1, Станојевић,Убовић 1, Јанковић 1, Вучинић 3, Митровић. Селектор: Стевановић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести