СП у Мађарској: Са Црногорцима у разигравању

Ватерполисти Србије други пут за редом нису успели да се пласирају у борбу за одличја на Светском првенству.
ВСС/С. Сандић/ Капитен Србије Бранислав Митровић
Фото: ВСС/С. Сандић/ Капитен Србије Бранислав Митровић

На путу до одличја на планетарној смотри у Мађарској подмлађеним “делфинима” испречили су се у четвртфиналу, такође подмлађени, Хрвати. Имале су “баракуде” више жеље и хтења, одлично су одрадили утакмицу, за разлику од српских ватерполиста. Лош играч више и нешто лошија игра у одбрани резултирали су поразом у најважнијем мечу на првенству.

Хрвати су овога пута били бољи и заслужено одлазе на мегдан Шпанцима у полуфиналу, који су савладали Црну Гору са 7:6. Ми ћемо данас у разигравању за пласма од 5. до 8. места играти са Црногорцима. У другом полуфиналу снаге ће одмерити Грчка и Италија. Грци су савладали САД са 16:11, док је још увек актуелни светски првак Италија надиграо домаћина Мађарску, иначе европског првака, са 11:10.

Капитен “делфина” Бранислав Митровић рекао пре почетка четвртфиналног дуела да је ово испит зрелости и најважнија утакмица ове нове генерације. Показало се да тај испит није добро положен, боље су га савладали Хрвати, који су после Токија променили осам играча, за разлико од Србије која је променила шесторицу. Био је ово шести пораз од Хрвата, који су остали непобедиви за наше играче на Маргит Сигету. Тако је било и 2017. године, када су их Хврати елиминисали у полуфиналу СП и касније преузели планетарни трон.

Селектор Србије Дејан Савић покушао је у два наврата тајм-аутима да размрда своје пулене, али у томе није успео и на крају је само могао да честита хрватском колеги Ивици Туцку. Поставило се питање да ли је ово логичан резултат у стварању нове екипе.

– Ако би се тако тешили, али није... Честитам Хрватима на заслуженој победи. Имали смо велике осцилације у игри, од почетка смо јурили резултат. Били у неким ситуацијама да се приближимо. Лош је био играч више, примали смо јефтине голове са играчем мање. Знали смо да ће у том сегменту да се решава исход утакмице. У одређеним ситуација нисмо реаговали како треба – казао је Савић.

Капитен Бранислав Митровић био је веома критичан после пораза од Хрвата.

– Увек је пораз болан, али више треба да боли наша игра. Мислим да одбрана није функционисала на најбољем нивоу, у почетку ни напад. Много грешака смо правили у одбрани, почевши од мене. Можемо много више и много боље од овога. Хрвати су победили, честитам им и желим им срећу у наставку. Што се нас тиче, окрећемо се резигравању од 5. до 8. места. Морамо да се ментално што боље припремимо и да победимо обе утакмице – рекао је Митровић.

Један од најискуснијих у редовима „делфина“, Сава Ранђеловић је истакао да су Хрвати заслужено победили.

– Нисмо били своји, грешили смо у пресудним моментима. Ово је велика школа за нас. Имамо времена да се припремимо за Европско првенство у Сплиту, овде нам остаје да поштено одрадимо преостале сусрете и пробамо да стигнемо до петог места – казао је Ранђеловић.

Страхиња Рашовић је био видљиво разочаран после пораза.

– Лоша реализација са играчем више, без решења, а ни одбрана са играчем мање није функционисала како треба. Били смо неколико пута близу, али нисмо успели да поведемо ни један једини пут. Тај однос играча више и мање је пресудио – истакао је Рашовић.

Да је могло боље – могло је, да овај тим може више – апсолутно може. Дечје болести су ту да се преболе, свесни су тога и “делфини” и Дејан Савић. Следе мечеви за пласма, а првенство треба тријумфално да се заврши, без обзира на то што није освојено одличје. Нови изазови предстоје, следе финални турнир Светске лиге у Стразбуру и Европско првенство у Сплиту, такмичења на којима можемо много. А све су то успутне станице до Париза и Олимпијских игара 2024. године, када би нови тим требало да досегне врхунац и да нападне треће олимпијско злато.     

Г. Маленовић

Данас

Полуфинале

Хрватска - Шпанија   (16)

Грчка – Италија         (19.30)

 

Пласман од 5. до 8. места

Црна Гора – Србија    (14.30)

Мађарска – САД        (21)

 

Пласман од 9. до 12. места

Аустралија – Јужна Африка        (17)

Јапан – Грузија (18.30)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести