Спектакл по јакој киши: Србији трофеј и виза за Токио!

БЕОГРАД: Ватерполисти Србије освојили су трофеј у Светској лиги и директан пласман на Олимпијске игре у Токију, пошто су данас у спектакуларном финалу, по јакој киши, савладали Хрватску са 12:11 (1:3, 5:2, 1:3, 5:3).
Vaterpolisti Srbije osvojili Svetsku ligu 2019/Tanjug/Z. Žestić
Фото: Танјуг/З. Жестић/Ватерполисти Србије осовјили Светску лигу 2019

Још један ватерполо класик који ће се дуго памтити одиграле су Србија и Хрватска. По изузетно лошем времену и великом пљуску, пред пуним трибинама Ташмајдана, “делфини” су после драме победили комшије 12:11 за 12. титулу у Светској лиги и карту за Олимпијске игре у Токију 2020. године. Ватерполо селекција је прва од екипних спортова која је обезбедила одлазак у Земљу излазећег Сунца.  Само је победник завршног турнира у Београду добијао визу за Јапан, а у репризи финала из Бергама од пре четири године поново су наши ватерполисти били бољи. У судару са Хрватима, актуелним светским првацима, наши европски и олимпијски шампиони обрадовали су 4.000 људи који су упркос великом невремену остали на трибинама до самог краја. У изузетно лошим условима, који се ретко дешавају на ватерполо мечевима на отвореном, два велика ривала приредила су заиста прави спектакл какав и заслужује финале у којем је осим златне медаље улог био и Олимпијске игре. Почетак утакмице није уопште био обећавајућ за екипу селектора Дејана Савића, али су се “делфини” потом вратили у игру и после егала, као и у првом сусрету с Хрватима на овом турниру, голом разлике успели су да дођу до тријумфа на најважнијем такмичењу у сезони.


Савић: Велики корак мојих играча

Селектор  Дејан Савић рекао је да је његова екипа заслужила златну медаљу и посебно је истакао подршку навијача.

– Изузетно мокра представа за све нас. Сем утакмице, једне велике утакмице између великих ривала, желим на прво место да ставим публику, која је у овим условима испратила меч до краја. Сјајно бодрење. Мислим да смо заслужили овакву победу и мислим да су моји играчи направили велики корак пласманом на Олимпијске игре. Честитам им прво место и златну медаљу у Светској лиги – рекао је Савић.

Филиповић: Титула навијачима

Капитен  Филип Филиповић, који је постигао четири гола против Хрвата, добио је награду за најбољег играча финалне утакмице.

– Били су ово све само не нормални услови и подвиг је за обе екипе што смо завршили меч. Никада нисам чак ни тренинг одрадио по оваквом времену. Видео сам да су на трибнама остали навијачи, па и мала деца и старији људи и ова победа и титула иду само њима. Честитао бих Хрватима, борили су се до краја, у неким тренуцима су били и бољи од нас. Ми смо још једном показали да је оно што нас увек краси инат и неодустајање. Сада се лакше дише, остварили смо циљ и ово је наше ремек дело за ову годину – изјавио је Филиповић.

Браћа Пијетловић: Свака част публици! 

Браћа Пијетловић, Душко и Гојко, по завршетку финала имали су посебну жељу да се захвале публици која је упркос лошем времену остала на Ташу до краја.

– Хвала свима који су по невероватним временским условима остали на трибинама. Обрадовали смо их на крају и то је најбитније – рекао је Душко.

На његове речи надовезао се и старији Пијетловић.

– Навијачи су испратили целу утакмицу. Свака им част. Тако се поштују и воле репрезентација и држава. Што се нас тиче, још једном смо показали да умемо да играмо и када не иде и када је најтеже – истакао је Гојко Пијетловић.

Митровић: По ко зна који пут само показали каква смо екипа

Стефан Митровић je после победе у финалу Светске лиге против Хрватске и пласмана на Олимпијске игре, рекао је да је публика помогла да српски тим преокрене меч.

"Свака утакмица са Хрватском је луда на свој начин. Ова је дефинитивно била битна за нас јер смо играли пред домаћом публиком и зато што смо се борили за прву прилику да изборимо олимпијску визу. Успели смо у томе", рекао је Митровић новинарима после меча на базену Ташмајдан.

Србија је славила са 12:11, а у самом финишу голом капитена Филипа Филиповића са петерца, дошла је до златне медаље и визе за ОИ у Токију следеће године.

"Ушли смо у меч доста стегнуто, са доста грешака, али показали смо по ко зна који пут зашто смо екипа каква јесмо. Бранили смо и одбранили тутулу у Светској лиги, успели смо да направимо преокрет показали смо да то можемо. Хвала момцима што су ми указали поверење и што су овде са мном и хвала публици што нас је бодрила, заиста смо осетили ту енергију у базену", рекао је Митровић и додао:

"Важно је да смо дошли до победе. Очекује нас Светско првенство тако да сада треба да се одморимо што боље можемо и да за који дан поново ускочимо у базен, а верујте није лако", закључио је Митровић.


Лоше су наши ушли у меч. Хрвати су брзо повели 2:0, а први гол за Србију постигао је Ћук тек 20 секунди пре краја прве четвртине. Када се помислило да су наши коначно ухватили прикључак, у последњој секунди арбитри су показали на пет метара. Јоковић је био прецизан за 3:1 после првих осам минута. Србија је имала пар пропуштених прилика, већих проблема са хрватским центрима, а једина светла тачка био је голман Бранислав Митровић.

На почетку друге деонице опет су гости из петерца постигли гол за 4:1. Нису ствари изгледали добро по српски тим, који се, ипак, искрено без неке претерано добре игре, приближио на гол заостатка (4:3). Тда су се наши у потпуности вратили у утакмицу, а Филиповић, Прлаиновић и Мандић подигли су публику на ноге јер су режирали велики преокрет и Србија је повела 6:4.

После одмора, на почетку другог полувремена Хрвати су вратили егал. Спустили су наши мало гас, није их хтео гол, а срећа па је Митровић и даље бриљирао. Гости су пред крај треће четвртине и почетком последње били једним голом у предности, док смо ми константно јурили резултат. Мајсторијом Мандића, који је постигао гол иза леђа и с два везана поготка капитена Филиповића Србија је на минут до краја имала 11:10. Изједначили су Хрвати преко Вукичевића (11:11), а нашима је преостало 20 секунди да постигну гол. Срећа је овог пута била и на нашој страни, па су нам арбитри досудили петерац. Филиповић је капитенски одрадио посао, преузео је одговорност и затресао мрежу ривала за коначних 12:11 и пут у Токио.

К. Бугарски

Србија – Хрватска 12:11 (1:3, 5:2, 1:3, 5:3)

БЕОГРАД: СРЦ Ташмајдан, гледалаца: 4.000, судије: Стравридис (Грчка), Александреску (Румунија). Играч више: Србија 10 (4), Хрватска 10 (6). Петерци: Србија 3 (3), Хрватска 2 (2).

СРБИЈА: Пијетловић Г. , Мандић, Стојановић, Ранђеловић, Ћук 1, Пијетловић Д, Вицо, Алексић, Јакшић 1, Филиповић 4, Прлаиновић 1, Митровић С. 1, Митровић Б. Селектор: Савић.

ХРВАТСКА: Бијач, Бенић, Фатовић 2, Лончар, Јоковић, Буљубашић 1, Вукићевић 5, Бушље 1, Милош, Врлић 1, Шетка, Гарсија, Марчелић. Селектор: Туцак.

Фото: Танјуг/З. Жестић/Ватерполисти Србије осовјили Светску лигу 2019

Резултати

За бронзу

Аустралија – Шпанија        11:10

За 5. место

Мађарска – Јапан      15:13

За 7. место

Канада – Казахстан   16:17

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести