Србија по пети пут шампион Светске ватерполо лиге!

Ватерполо репрезентација Србије победила је данас Италију 10:9 (1:4, 2:0, 5:2, 2:3) у руској Рузи и освојила пету титулу заредом у Светској лиги.
vaterpolo tanjug
Фото: Tanjug

Актуелни олимпијски, светски и европски шампиони дошли су до укупно 11. трофеја у Светској лиги за само 13 година, још једном потврдивши да немају премца у ватерполу.

Екипа Дејана Савића остварила је други пут славила је над Италијанима у Русији, после 13:7 у групној фази, и то пошто је успела да надокнади великих 4:0 за Азуре у првој деоници.

Међутим, није могло да прође без драме у финишу, Италија је успела да од 6:8 дође до вођства 9:8, али су "делфини" преокренули за велико славље.

У српском тиму по три гола дали су Душко Пијетловућ и Стефан Митровић, а један мање Гаврил Суботић.

Бронзану медаљу на том такмичењу освојила је селекција Хрватске тријумфом над САД 10:4.

Селектор ватерполо репрезентације Србије Дејан Савић истакао је да је одбраном титуле у Светској лиги испуњен циљ и да је направљена најбоља могућа увертира пред почетак Светског првенства у Будимпешти.

"Одрадили смо све што смо планирали. Тежак турнир за све екипе, а део умора од јаких тренинга се пренео на игру. Почетак финала је био психолошки лош, када смо почели да мислимо на праве ствари играли смо како знамо и заслужено победили. Остаје нам још глазура јер је мало до Светског првенства. ФИНА у кратком периоду организује два велика такмицења, кога занима како се осећају играчи", рекао је Савић, а преноси ВШ.

Капитен Филип Филиповић српском народу посветио је трофеј Светске лиге.

"Можда смо досадили људима из света ватерпола, али нисмо нашем народу и ово је једини начин да покажемо шта можемо, и да им измамимо осмехе. Хвала и онима који нас нису подржавали, можда ће сада почети. Почетак утакмице је био лош, али ова екипа са Савићем зна како се играју финала. Могло је и убедљивије али и са овим сам задовољан", рекао је Филиповић, коме је врх пехара на церемонији доделе пао на главу.

"Замало да се заврши погубно. Шалим се... Хвала момцима што су ми омогућили да и ја једном подигнем пехар. Хвала стручном штабу, људима из МОС и ВШ који су нам омогућили да дођемо овде. Надам се јос већој подршци".

Велико задовољство због нове златне медаље није могао да сакрије Андрија Прилаиновић.

"Као што смо очекивали било је теже него у групи. Италијани су одиграли најбољу утакмицу на турниру, повели 4:0 што се тешко стиже. Ипак, показали смо поново да можемо све да надокнадимо. Драго ми је да смо се вратили, посебно јер је екипа играла без четворице играча у односу на Рио. На овај начин се стиче искуство, долази до трофеја...", рекао је Прлаиновић.

Један од јунака био је Стефан Митровић, стрелац три гола, одигравши меч чак и са отоком испод ока.

"Битно је да смо све одиграли како треба. Видело се да смо уморни, али показали смо да смо даље гладни трофеја и право лице. Како сам видео? Никако, као коњ кад му ставиш повез", нашалио се Митровић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести