Удовичић уочи ЕП: Нико као Србија, све у служби ОИ у Токију

БЕОГРАД: Министар омладине и спорта Вања Удовичић, некада капитен ватерполо селекције Србије, изјавио је данас да од наследника очекује да на Европском првенству у Будимпешти наставе сјајан низ, али да је то такмичење у служби припрема за оно најважније - Олимпијске игре у Токију.
udovicic, tanjug
Фото: Tanjug/R.Prelić, arhiva

Ватерполисти Србије у Будимпешти желе да освоје пету узастопну шампионску титулу и потврде доминацију на Старом континенту.

"Ватерполо репрезентација је српски бренд, био сам капитен ове генерације и започео са свима њима сјајан низ. То је велики тим, који има капитена Филипа Филиповића четири-пет пута најбољег на свету, што се мери са највећим спортистима планете. Имају и најбољег тренера на свету (Дејан Савић), увек МВП играче или најбоље на својој позицији. Имамо или имају контунитет медаља и то такав континуитет који никада није имала ниједна селекција, ни некада САД, ни ШСР, нико није имао такву доминацију, па чак ни Мађарска пре 50 или 60 година", рекао је Удовичић Танјугу.

Према његовим речима, у Будимпешти ће много већи притисак бити на другима јер још нису изборили олимпијску визу.

"Очекујем да наша селекција на најбољи начин искористи турнир и да настави сјајан низ. Надамо се злату, али и ако не буде најсајнија медаља. Мислим да ово Европско првенство, као и Светско прошле године мора првенствено да служи у припреми за Олимпијске игре".

Удовичић истиче да о снази ватерполиста Србије најбоље говори податак да су прошле године на Светско првенство у Кореји, први пут у историји ишли са калкулацијама, без најбољих играча.

"То довољно говори о зрелости, стабилности, снази Савеза, вере у самог себе, али и континуираној подршци Владе и државе у савез. Раније је било незапамћено да калкулишете, сваки Савез се борио за медаљу, јер ако је не освоји плашили су се да не буду ускраћена одређена финансијска средства, а самим тим да неће бити у врху", истакао је Удовичић.

Шампионат Европе одржаће се од 12. до 26. јануара, а Србија је у групи Б са Русијом, Румунијом и Низоземском.

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести