Урош Стевановић на клупи "делфина"

БЕОГРАД: Урош Стевановић, тренер Радничког и јуниорске репрезентације нови је селектор сениорске Ватерполо репрезентације Србије.
u
Фото: VSS/S. Sandić

То је епилог седнице Управног одбора Ватерполо савеза Србије, који је прихватио предлог Стручног савета. Стевановић је заменио досадашњег селектора Дејана Савића који је 1. октобра поднео оставку и биће трећи селектор српске репрезентације после Дејана Удовичића (2006-2012) и Дејана Савића (2012-2022). Он је са Савезом договорио сарадњу, за сада, закључно са Олимпијским играма у Паризу 2024.

Урош Стевановић је 8. октобра напунио 40 година. Млад је почео да се бави тренерским послом у млађим категоријама Црвене звезде. Од 2008. до 2011. је радио са млађим категоријама Партизана, а потом је био помоћник Игору Милановићу у сениорском тиму.

Као помоћни тренер освојио је злато 2011. и бронзу 2007. у Лиги шампиона. Самостално је водио црно-беле 2012. када је освојен Супер куп. Укупно, са Партизаном има три прва места у првенству и Купу Србије. У Радничком је од 2013. године. Наредне године су Крагујевачни изгубили у финалу Лиге шампиона.

С Радничким је четири пута играо у финалу националног Купа и славио два пута, једном је освојио првенство и као први српски клуб Регионалну лигу на фајнал - фору у Загребу када је Раднички победио великане хрватског ватерпола Југ и Младост. Стевановић је у репрезентацији 2007. био селектор женске сениорске и јуниорске репрезентације. Од 2014. до 2018. био је сарадник Дејана Савића и у том периоду је Србија освојила злато на Олимпијским играма и Светском првенству (уз једну бронзу), три титуле првака Европе, један наслов у Светском купу и четири Светске лиге. Радио је и у стручном штабу Казахстана са којим је освојио злато на првенству Азије и девето место на ОИ у Лондону.

Стевановић је одличне резултате остварио са млађим репрезентативним категоријама. На четири такмичења је од 2019. освојио две златне и две сребрне медаље.

Г. М.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести