Ватерполиста и тренер Никола Рађен: Нема пречица за лични раст

Успех можемо да посматрамо као мозаик у који мора да се уклопи много коцкица.
y
Фото: Epa Robert Vos

Таленат, много рада, али и пуно добрих околности, правих прилика, добрих учитеља, инспиративних људи, правих одлука и среће. Они који се попну на врх тврде да се успех гради и да не стиже преко ноћи. Томе свакако могу сведочити наши ватерполисти који спадају у наше најтрофејније спортисте – њихов последњи успех је треће за редом освојено злато на Европском првенству у Барселони. Управо зато је саговорник ТВ магазина Никола Рађен, један од наших најбољих ватерполиста који сада своје богато играчко, али и тренерско искуство, преноси на генерације које тек стасавају у воденим спортовима.

С Николом разговарамо о тренерском раду и искуствима у интернационалном кампу водених спортова „Number one“ у Врњачкој Бањи, где је део тима најбољих стручњака који раде са децом од 7 до 17 година преносећи им своје драгоцено искуство и знање. Стварању будућих шампиона шлаг на торти је био свакако долазак у камп наших ватерполиста заједно са селектором Дејаном Савићем када су се златом овенчани вратили из Барселоне.

Колико је дружење и рад с истинским шампионима инспиративно за клинце?

- Клинцима се данас пуно нуди, много више него када смо ми стасавали. Имају прилику да своје узоре прате преко друштвених мрежа, контактирају их, гледају њихове снимке на интернету, умрежавају се и јавно коментаришу. То је мач са две оштрице. Оно што је била моја жеља са кампом „Number one” се остварило, а то је да се направи истински корак напред, тако да млади спортисти и спортисткиње са шампионима живе и тренирају, те виде како се заиста резултати постижу. Колико је инспиративно може само да вам каже чињеница да је ово наша друга година окупљања у Врњачкој Бањи, да од преко 200 учесника кампа ове сезоне више од 100 су учесници од прошле сезоне, те да већ сада примамо пријаве за наредну годину из разних делова света. 

Фото: privatna arhiva

Колико се за једну смену може постићи?

- Технички гледано, од нивоа личне спремности и посвећености спортисте зависи колико ће у кампу научити. Неки долазе мотивисани да се раду дају у потпуности и не пропуштају ниједну прилику за усавршавање, док је код других акценат на дружењу и спортској атмосфери. Но, оно што овај камп издваја јесте фокусираност тренерског тима на психофизички развој сваког спортисте. 

Шта то конкретно значи?

- Учимо их како шампиони размишљају, како се опорављају од тешких тренинга, како пробијају личне границе, како превазилазе трему и страх, како се односе према ауторитету, кога поштују, итд. Све ово, сложићете се, спада у животне вештине. Кроз радионице отварамо теме о којима се не дискутује, а које им помажу да сутра доносе праве одлуке за себе и за друге. У том контексту, за једну смену постижу се велики резултати.

Колико данашњи начин рада помаже да се померају границе у спорту?

- Шампиони су иноватори, јер непрестано размишљају о томе како могу да унапреде сопствену игру, затим игру тима, а касније то знање пренесу и на младе генерације. То захтева стално померање граница и развој личности у сваком смислу.

Да ли је спорт тиме изгубио душу, јер је важан резултат, а не уживање у игри?

- Уживање у игри је оно што даје резултате, јер, верујте ми, темпо врхунског спортисте може да издржи само особа која јако воли то што ради. Победе наше репрезентације на Европском првенству у Барселони показале су нам је колико је душе и посвећености присутно када се игра за свој тим и свој народ. Резултат је природна последица таквих вредности, а не вредност сама по себи. Мени је жеља да се спортистима који долазе на то скрене пажња, јер за лични раст не постоје пречице, ма колико изазовно деловало сакупљање инстант аплауза по друштвеним мрежама.

Колико се рад с младим спортистима разликује данас од времена када сте ви стасавали?

- У наше време није било недоумице по питању ауторитета. Знало се ко је тренер, а ко су играчи. Дисциплина и преданост су се подразумевали као предуслови за бављење спортом. Данас су присутни и други фактори који, нажалост, доводе до тога да кључне вредности бледе. У кампу свакодневно имамо радионице где кроз окупљање тренера, полазника и шампионских гостију дискутујемо ситуације како у базену, тако и животу. Важно нам је да млади схвате да постоје универзални принципи који су неопходни за успех у сваком времену, без обзира на околности.

Марина Јабланов Стојановић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести