Ватерполисти Србије припремају се за завршни турнир Европа купа

Ватерполо репрезентација Србије почела је припреме за завршни турнир Европа купа који се од 5. до 7. априла одржава у Загаребу. Селектор Дејан Савић окупио је 23 играча, а наши ватерполисти тренирају на базену СЦ "Милан Гале Мушкатировић".
filipovic i savic, vss
Фото: Filip Filipović i Dejan Savić, foto: VSS

Пут главног града Хрватске наша селекција креће у четвртак ујутро, а о досадашњем току припрема на конференцији за медије у просторијама Ватерполо савеза Србије говорили су селектор Дејан Савић и капитен Филип Филиповић.

„Такмичарска очекивања нису толико битна, јер смо се ми као домаћини Светске лиге већ квалификовани за завршни турнир. Међутим, Европа куп за нас има значај са друге стране, јер ја сам тренер репрезентације која има највећу несрећу да сви њени играчи играју у инистранствиу, па су ретки тренуци када можемо да будемо на окупу“, почео је причу селектор Дејан Савић.

Што се тиче Европа купа, није само битно што у првом мечу у четвртфиналу играмо са Шпанијом, мени је и веома драго због тога, јер Шпанци играју модеран ватерполо. Та утакмица ће нам у великој мери значити за све оно што нам предстоји ове године. Утакмица са Шпанијом нама је занимљива због стила игре, медијима вероватно јер ће то бити реприза финала прошлогодишњег Европског првенства, па ако прођемо идемо на бољег из дуела Грчка - Хрватска, што је шлаг на торти светског ватерпола - констатовао је Савић и потом се посебно осврнуо на чињеницу да ће на завршном турниру Европа купа у Загребу први пут бити примењена нова правила:

„Већина ових момака ће први пут бити у прилици да игра по новим правилима. То ће бити озбиљан изазов за све играче, да се уигравају за финални турнир Светске лиге, потом и Светско првенство и све оно што их чека у будућности. Све репререзентације ће то искористити за уигравање, па ће и нама то много значити. Према плану припрема, имамо пет тренинга у Београду, одрадилии смо већ три, а припремни период искористићемо да испробамо неке нове тактичке ствари и омогућимо виђење тих нових правила из очију играча. Понављам то је веома битно, јер играчи су ти који ће се први прилагодити новим правилима, други су тренери, па тек на крају судије. То виђење нових правила из угла играча ће нам бити значајно да уђемо у озбиљан договор и причу из које на неки начин ја могу много тога да научим од њих“, рекао је Савић.

Капитен наше репрезентације Филип Филиповић изразио је задовољство јер је екипа поново у прилици да на окупу буде дуже од 24 сата:

„То желимо да искортисимо на најбољ начин, јер сви знамо да након завршетка финалног турнира Лиге шампиона имамо само 7 дана да се спремимо за почетак Светске лиге. Иако је ова екипа одрасла заједно, познајемо се воема добро и више од 10 година играмо заједно, ипак ови моменти су за нас много битни, оно што ће нам дати квалитет више у Загребу. Утакмице на Европа купу не бих коментарисао, јер ту су заиста осам најбољих екипа у Европи и који год меч да будемо одиграли биће права прилика да видимо где смо у односу на примену нових правила. За све нас је то велика непознаница. Нисмо имали ни времена, ни прилике да се упознамо са новим правилима, јер питање је шта ће бити примењиво од свега тога. Од онога што нам је Дејан саопштио пре неколико дана и даље нам је то на неки начин страно тело, али бићемо у прилици да видимо како су се остале екипе прилагодиле. Можда нешто видимо и од њих, па како то увек бива и у спорту и у дргуим сферама, успемо све то да надоградимо. Очекивања не бих много коментарисао, најважније је да смо заједно и да проведемо што више сати у базену, да бисмо се уиграли“, констатовао је Филиповић.

Селектор Савић посебно је још једном апострофирао да се променама правила унутар шест метара даје превелика предност нападачу са лоптом чиме се дефинитивно губи вештина одбране. Он је додао да је то веома битна ствар за српски ватерполо која мора да се посматра кроз промену методологије и прилагођавања рада у млађим актегоријама.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести