Ватерполисти Србије у финалу Светске лиге

Србија – Аустралија 16:11 (6:2, 3:2, 2:3, 5:4)
е
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

БЕОГРАД: СРЦ Ташмајдан, гледалаца: 2.500, судије: Александреску (Румунија), Воводин (Русија). Играч више: Србија 8 (6), Аустралија 11 (7). Петерци: Србија 1 (1), Аустралија 1 (1).

СРБИЈА: Пијетловић Г, Мандић 1, Рашовић 1, Ранђеловић, Ћук, Пијетловић Д. 2, Вицо 2, Алексић, Јакшић 1, Филиповић 5, Прлаиновић 3, Митровић С. 1, Митровић Б. Селектор: Савић.

АУСТРАЛИЈА: Денерли, Кемпбел 2, Форд Џ, Кајс 3, Пауер, Лаклан, Роач 1, Јангер 2, Форд А. 1, Пут 1, Хауден, Едвардс 1, Христантос. Селектор: Фатовић.

У великом стилу су ватерполисти Србије одрадили посао у полуфиналу завршног турнира Светске лиге у Београду убедљиво савладавши Аустралију и у борби за злато чека их селекција Хрватске. “Делфини” ће играти за десету титулу у овом такмичењу, а улог у финалу, осим чека на 350.000 долара, је и виза за Олимпијске игре у Токију. Победник је једини који ће обезбедити место на највећем спортском догађају на свету и то годину дана унапред. С великим ривалом Хрватском, наши су једино одиграли неизвестан меч, али су на крају после узбудљиве завршнице у другом колу славили 11:10. Данас ће, такође, имати тежак задатак против екипе Ивице Туцака.

Неће смети “делфини” да дозволе себи тренутке опуштања као у полуфиналном мечу са Аустралијом, који слободно може да се подели у две фазе. После импресивне две четвртине, уследиле су грешке и осцилације у игри, које на срећу, нису имале превелик утицај на коначан резултат.

Срби су други пут на Ташмајдану били бољи од “кенгура” пошто су им узели меру најпре у групној фази. Озбиљно су изабраници селектора Дејана Савића приступили дуелу, иако су важили за фаворита. Одлично су почели и после шест минута већ су водили 6:1. Играли су добру одбрану и сви су били шутерски расположени. Србија је добро користила играча више и до одласка на полувреме задржала је лепу предност – 9:4. Уследила је потом друга половина меча, доста другачија од претходне. У трећој четвртини гости су били бољи, јер су постигли гол више, али то није направило никакву разлику на семафору. У том периоду наши ватерполисти имали су и максималних “плус шест” – 10:4. На нешто више од три минута до краја “кенгури” су припретили пошто су имали само два гола заостатка (13:11). Све дилеме око победника разрешили су Филиповић, Јакшић и Страхиња Рашовић, који је у последњим секундама поставио коначних 16:11 за, ипак, још један убедљив тријумф “делфина”.  

Прлаиновић: Могло је и 20 голова

Андрија Прлаиновић, који је постигао три гола, осврнуо се на две стране утакмице са Аустралијом.

– У прве две четвртине приказали смо одличну игру. После је дошло до опуштања можда и због резултата који нам је створио привид да смо у финалу. Можемо да будемо задовољни већим делом утакмице, осим пада у делу треће и четврте четвртине. Напад нам је био креативан, сви смо били расположени и могло је и 20 голова да буде. – поручио је Прлаиновић.

Савић: Без грешака у финалу

Селектор Србије Дејан Савић био је задовољан пласманом у финале, али је имао и пар замерки на рачун својих изабраника.

– Можемо да поделимо утакмицу у два дела. Сам почетак је био онакав какав смо и прижељкивали и како смо се договорили. Касније смо ушли у беспотребну нервозу пре свега индивидуалним грешкама и дозволили смо Аустралији да се резултатски приближи и самим тим да направи пометњу пре свега у одбрани, а и између играча. Дефинитивно морамо да се консолидујемо, односно да погледамо шта се догодило, јер једноставно овакав други део утакмице не би смео да се догоди у финалу – рекао је Савић.


Хрватска – Шпанија 10:8 (5:1, 3:2, 2:4, 0:1)

БЕОГРАД: СРЦ Ташмајдан, гледалаца: 500, судије: Маргета (Словенија), Стравридис (Грчка). Играч више: Хрватска 8 (5), Шпанија 8 (4).

ХРВАТСКА: Бијач, Бенић 1, Фатовић 1, Лончар 1, Јоковић 1, Буљубашић 1, Вукићевић, Бушље, Милош, Врлић 2, Шетка 1, Гарсија 2, Марчелић. Селектор: Туцак.

ШПАНИЈА: Пинедо, Егана 3, Ортега 1, Де Торо, Пегадо, Гонфаус 1, Макаро 1, Миранда, Компте, Роча 1, Гуел 1, Санчез, Бехар. Селектор: Мартин.


Резултати  

Од 5. до 8. места

Мађарска – Канада    15:8

Јапан – Казахстан      13:12  

Недеља:

Меч за 7. место

Канада – Казахстан (10)

Меч за 5. место

Мађарска – Јапан (11.45)

Меч за 3. место

Аустралија – Шпанија (15)

Финале

Србија – Хрватска      (16.45)

        К. Бугарски

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести