ВАТЕРПОЛИСТИ СРБИЈЕ  у осмини финала СВЕТСКОГ ПРВЕНСТВА сутра играју са ЈАПАНОМ

Ватерполо репрезентација Србије завршила је такмичење у Д групи на Светском првенству у Фукуоки на другом месту иза Шпаније, пошто је у последњем колу у драматичном дуелу савладала Црну Гору после петераца са 17:15.
s
Фото: VSS/Orange Pictures

Тиме су "делфини" избегли Хрвате у осмини финала, који су у последњем колу Ц групе савладали Јапан са 17:12. Србија ће тако у осмини финала сутра од 11.30 часова по нашем времену играти са домаћином Јапаном, док ће Хрвати на мегдан Црногорцима. У осталим дуелима осмине финала састају се САД и Канада, односно Аустралија и Француска. Директан пласман у четвртфинале су обезбедили Грчка, Италија, Шпанија и Мађарска. Победника сусрета између Србије и Јапана чека Италија, а четвртфинале је на програму у уторак.

У дуелу са Црногорцима, који је наш тим катастрофално започео са чак 0:5, јурио читаву утакмицу резултат и тек у финишу стигао до преокрета, а онда кроз пенал лутрију стигао до победе, бриљирао је Ђорђе Вучинић. Ривал се трудио да заустави наше главне узданице Страхињу Рашовића и Марка, Радуловића, Ђорђа Јакшића, па је Вучинић искористио својих пет минута и постигао је пет голова из осам покушаја, уз још један у пенал серији. Додуше, капитен Јакшић је успео да се истакне са три гола, уз један из петерца, а Радуловић и Рашовић су погодили по једном када је било и најважније. На голу свој дан имао је млади Владимир Мишовић, који је бивао све бољи како је утакмица одмицала. Следи дуел са Јапаном, који је у неким тренуцима добро парирао фаворизованим Мађарима и Хрватима. Домаћин је у оба дуела пао тек у трећој деоници, па је тако показао да у сваком дуелу "скупо прода кожу". Јапанци ће и у дуелу са Србијом покушати пред домаћом публиком да дођу до изненађења, а нашем тиму предстоји да никако не подцени ривала, дасе што боље концентрише и исправи уочене грешке, како би остварио план, а то је пролазак у четвртфинале. Србија јесте фаворит, али не такав каква је била некада. Овај тим Србије се још тражи, Јапан игра код куће и расте из године у годину, па се очекује још један тежак дуел.

 Први асистент селектора Уроша Стевановића Стефан Ћирић је после дуела са Црногорцима истакао да екипа очигледно има проблем са уласком у утакмицу.

- Тако је било и са Шпанијом. Са Црногорцима се нисмо предали, успели смо да стигнемо и победимо. Морамо да порадимо на квалитетнијем приступу у мечу и на томе ће се радити у наредном периоду. Окрећемо се утакмици осмини финала против Јапана - казао је Ћирић.

Ђорђе Вучинић је рекао да је утакмица са Црногорцима била очекивано тешка и напета.

- Оно што нисмо очекивали је да смо јако лоше започели утакмицу, губили смо са 5:0. Било је много грешака и у одбрани и у нападу, али заједништвом смо успели да изгурамо до краја, што је јако битно. Мислим да ће нам ова утакмица јако значити за даљи ток такмичења, јер следи нокаут фаза, а у осмини финала нас чека домаћин Јапан - рекао је Вучинић.

Један од најискуснијих у нашим редовима Сава Ранђеловић је иастакао да је најважније да се екипа вратила и да није клонула духом после минуса од пет голова.

- Знали смо да имамо снаге, да они неће моћи да издрже у таквом темпу и могли смо да победимо и пре петераца. нас 15 смо екипа и играмо сви, од играча у базену до двојице који су на трибинама. Против Шпаније смо имали респект, сусрет са Јужном Африком искористили на прави начин, Црна Гора нам је сада дала ветар у леђа али нема еуфорије. Морамо да будемо чврсто на земљи. Сећам се Рија. Таман смо против Аустралије помислили да смо решили све проблеме у групи јер нам је остао само сусрет са Јапаном. Међутим они су играли брзо, збунили нас, повели 5:2 и имали велику шансу да повећају предност. Тргли смо се тада и на крају победили 12:7 али смо се намучили. Сви знамо колико нам победа значи, убацује нас међу осам на свету и омогућава да наредне сусрете дочекамо без великог притиска. Верујем да ћемо да победимо - закључио је Ранђеловић.

Г. Маленовић

Сутрашњи програм

Осмина финала

САД - Канада (7)

Аустралија - Француска (8.30)

Хрватска - Црна Гора (10)

Јапан - Србија (11.30)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести