СВЕТСКО ПРВЕНСТВО У ВАТЕРПОЛУ У ФУКУОКИ: Србија после петераца савладала Црну Гору, У ОСМИНИ ФИНАЛА СА ЈАПАНОМ

Ватерполисти Србије успели су после драме и петераца са 17:15 да савладају Црну Гору у трећем колу Д групе на Светском првенству у Фукуоки. У регуларном делу утакмице било је 13:13.
s
Фото: VSS/Orange Pictures

"Делфини" су тако изборили пролаз у осмину финала са другог места на табели. Србија ће у осмини финала (недеља, 11.30) играти са Јапаном, који је у Ц групи изгубио од Хрватске са 17:12. Црногорци ће на мегдан Хрватима. Победник дуела Србија - Јапан ће у четвртфиналу играти са репрезентацијом Италије, 25. јула од 10.30 часова.

Изабраници Уроша Стевановића су катастрофално почели дуел са Црногорцима, губили су 5:0, читав сусрет јурили резултат и на половини четврте деонице успели да коначно стигну до изједначења и преокрета, али је ривал успео да избори петерце. А у пенал лутрији више концентрације имали су српски ватерполисти. Тражили су се наши играчи у првом полувремену, селектор Стевановић је покушавао на све начине да их продрма, мењао је и голмане, да би у другом полувремену ствари полако почеле да долазе на своје место, а на голу је све бољи био Мишовић који је бранио до краја регуларног дела меча. Код Црногораца велику заслугу имао је одлични голман Петар Тешановић са чак 14 одбрана у регуларном делу сусрета. Утакмица је показала менталну снагу српског тима који је из понора дошао у ситуацију да победи и такву шансу није пропустио. Блистао је Ђорђе Вучинић, у најбољој партији за национални тим, врхунски је одиграо капитен Никола Јакшић, те млади голман Мишовић. Али, на крају сви играчи заслужују похвале јер нису посустали када је противник имао велику предност.

А почело је катастрофално. Црна Гора је у преко Аљоше Мачића, Василија Радовића и Ђура Радовића брзо побегла на 3:0. Србија је на старту утакмице имала великих проблема и у одбрани и у нападу. Убрзо су Канстантин Аверка и Душан Матковић донели Црној Гори предност од 5:0. Тек тада као да се пробудила Србија, Никола Јакшић и Ђорђе Вучинић су смањили на 2:5, Урош Чучковић је погодио за 6:2, а коначан резултат прве деонице поставио је Немања Убовић – 3:6. Успео је одлични Вучинић почетком друге четвртине да смањи на два ралике (4:6), а онда је Бранислав Митровић одбранио петерац Ђури Радовићу и чинило се да је Србија коначно ухватила прикључак. Али, убрзо је Црна Гора поново отишла на "плус четири" (8:4) головима Алексе Укропине и Душана Матковића. Србија се није предавала, па је на 5:8 смањио Никола Јакшић из петерца, а онда је са два гола у финишу првог полувремена Вучинић довео наш тим на "минус један" (7:8).

Но, и даље није успевала Србија да дође до изједначења. Нису се дали Црногорци, Василије Радовић, и Аверка донели су им поново опипљиву предност (10:7). Србију је у игри држао Вучинић и са нова два гола вратио на "минус један" (9:10). Али, је Матковић пред последњу деоницу вратио на два разлике. Видело се да Србија има игру у рукама и да се вратила после лошег старта. Драму је најавио Страхиња Рашовић који је погодио за 10:11, а већ у следећем нападу на другој страни Мирослав Перковић је шраубом затресао мрежу – 12:10. Затим је Радомир Драшовић реализовао петерац за 11:12, а Србија је стигла до изједначења у преко Саве Ранђеловића (12:12). На нешто више од 60 секунди пре краја, Србија је први пут повела, а стрелац је био Марко Радуловић (13:12). Имали су "делфини" прилику и да реше све у регуларном делу, али нису искористили напад, па је на другој страни стигла казна, јер је Укропина на 19 секунди пре краја изједначио на 13:13. Последњи напад Србије преко Радуловића осујетио је одлични Тешановић на голу Црне Горе.

Уследио је пенал рулет. Српски слекетор Стевановић тада је одлучио да на гол врати искусног Митровића што се исплатило. Драшовић је био сигуран, као и Перковић на другој страни. Прецизан је био Радуловић, Ђуро Радовић је погодио пречку. Вучинић је био миран, Видовић је затресао мрежу. Јакшић је био био сигуран, а Митровић је одбранио петерац Матковићу.

Г. Маленовић

Србија - Црна Гора 17:15 (3:6, 4:2, 2:3, 4:2 - 4:2)

ФУКУОКА: Базен Марина Меси, гледалаца: 400, судије: Александреску (Румунија) и Спиритосанто (САД). Играч више: Србија 7 (6), Црна Гора 9 (4). Петерци: Србија 2 (2), Црна Гора 1 (0).

СРБИЈА: Мишовић (7 одбрана), Радуловић 1, Рашовић 1, Ранђеловић 1, Лазић, Милојевић, Драшовић 1, Јакшић 3, Јанковић, Убовић 1, Вучинић 5, Мартиновић, Митровић (2 одбране).

ЦРНА ГОРА: Андрић, Мачић 1, Перковић 1, Аверка 2, Чучковић 1, Поповић, Видовић, Ђ. Радовић 1, Укропина 2, Спаић, Матковић 3, В. Радовић 2, Тешановић (14 одбрана).

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести