Војводина ће водити велику борбу са Ружомбероком

Док навијачи Војводине праве планове о проласку њихових миљеника у 2. коло квалификација за Лигу Европе, конкретно о елиминацији словачког Ружомберока, завирили смо у историјске податке који се тичу међусобних окршаја новосадске и екипа из Словачке.
Mirko Ivanic protiv Trencina
Фото: Иванић из времена док је играо за Војводину, Фото: Ф. Бакић

Црвено-бели нису до сада имали прилику да играју с Ружомбероком, трећепласираним тимом у прошлом првенству Словачке, али су се састајали с неколико екипа из ове земље.

Први супарник који је дошао с простора ове земље био је Слован из Братиславе, с којим је Војводина одиграла шест утакмица - четири у некадашњем Митропа купу и две у Купу УЕФА. Ти дуели дешавали су се у периоду између 1954. и 1972. године, а успешнији су били Словаци, забележили су четири победе и по реми и пораз, уз гол-разлику 12:7.


Сећање на ВојводинаТренчин 3:0

У реванш утакмици другог кола квалификација за ЛЕ са екипом словачког Тренчина Војводина је победила са 3:0 (1:0). Стрелци су, тог 24. јула 2014. године, били Иванић у 17, Аливодић у 52. и Стојановић у 68. минуту, а сусрет је одигран на стадиону “Карађорђе” пред 5.414 гледалаца.

Војводина је тада наступила у саставу: Јованић - Пушкарић, Настић, Пекарић, Панков - Радоја, Полетановић - Аливодић, Макарић (Гргић), Иванић - Стојановић.


Воша је у сезони  61/62. играла, поново у оквиру Митропа купа, и са Спартаком из Трнаве. У две утакмице успешнији су били фудбалери Спартака, који су у Новом Саду победили са 1:0, док је у Трнави резултат био 0:0. Године 1964, у оквиру Рапан купа, Војводина је играла и са екипом Једноте из Дубинце и забележила по победу и пораз (2:3, 4:3).

У новије време, пријатељске утакмице у склопу зимских припрема Стара новосадска дама играла је 2010. и 2012. године с тимом Словачко из Ухерског Градишта и остварила по реми и пораз. Такође, 2010. године Војводина је одиграла пријатељски сусрет и са екипом Кошица и тада је било 1:1.Занимљиво је да су се Новосађани сусрели и са садашњим шампионом Словачке, екипом Жилине, у тренинг утакмици 2013. и да су тада победили са  2:1.

Ипак, свакако најсвежије успомене везане су за квалификације за Лигу Европе из сезоне 2014./2015, када су снаге одмерили у другом колу Тренчин из Дубнице и Војводина. У првом дуелу, у Словачкој, домаћин није имао милости и искористио је слабо издање Новосађана за убедљиву победу од 4:0. У реваншу су, међутим, фудбалери Војводине одиграли сјајну утакмицу, повели са 3:0 и имали двадесетак минута да да направе сензацију. Нажалост, то им није пошло за ногом и даље су отишли Словаци.

Укупно гледајући, Воша је са словачким тимовима одиграла 16 утакмица, у којима је забележила четири победе, четири ремија и осам пораза, уз гол-разлику 24:33. То, наравно, ништа не мора да значи пред одмеравање снага са Ружомбероком (29. јуна и 6. јула), у којем наш тим тражи пролаз у наредну рунду квалификација за Лигу Европе и заказивање сусрета с норвешким Браном.

А. Предојевић

Сутра са репрезентацијом Новог Сада

Пошто је отпала могућност да генералну пробу пред почетак сезоне одиграју с руским Кубањом, фудбалери Војводине снаге ће одмерити с репрезентацијом града Новог Сада. Утакмица ће се одиграти у четвртак, од 20 часова, на стадиону “Карађорђе”. За гледаоце биће отворена западна трибина.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести