СКАНДАЛОЗНА ОДЛУКА Суперлига не поштује Спартак и Војводину

Већ неколико година сведоци смо правог фијаска, када је реч о начину организације, како домаћих, рако и регионалних такмичења. Кошаркашка лига Србије (КЛС) деградирана је већ дужи период због кладионичарских афера, готово сваке сезоне постоје проблеми у завршници, коју у последње две сезоне није играо Партизан, да би неретко домаћи шампионат био и у сукобу са терминима финала АБА лиге, као што је то био случај прошле сезоне.
АБА лига (Д. Стјепановић)
Фото: АБА лига (Д. Стјепановић)

Са друге стране, АБА лига је на недавној Скупштини донела још једну, по интересе српске кошарке, погубну одлуку. Упркос томе што је национални кључ повећан за један, па тако максимално шест екипа из Србије може да учествује у највишем рангу регионалног такмичења, избрисана је било каква могућност баража. Односно, абалигашки српски тимови излобирали су да само шампион АБА 2 лиге може у елиту Јадрана.

Шта то значи? То значи да, у случају финала између Спартака и Војводине, само првак АБА 2 лиге има шансу за виши ранг. Поставља се питање због чега евентуално поражени у том финалу не би могао да разиграва са најлошијим српским клубом из АБА лиге, чиме би се и даље национални кључ задржао на шест, интерес српске кошарке био би заштићен, са тим што бисмо можда добили два нова српска клуба у АБА лиги.

Такав сценарио никако не би одговарао рецимо ФМП-у, који је ове сезоне најслабији српски тим, чиме би се потенцијално његов статус угрозио. Јасно је онда да не постоје интереси српске кошарке, већ само лични интереси. Овако, добили смо ситуацију у којој би потенцијално један кошаркашки центар, прижељкиван од стране АБА лиге, о чему „Дневник“ има сазнања, направио велики корак уназад. Сва улагања Спартака и Војводине, али и ниво квалитета њихових игара, потпуно су занемарена.

Једино логично решење би за оба тима било да подигну глас, одустану од Суперлиге или пусте јуниоре на паркет.

Овде су Суботица или Нови Сад жртвовани колико зарад немоћне Крке или Морнара из Бара, који сигурно опстају у АБА лиги, толико и зарад ФМП-а и клубова попут ФМП-а у будућности.

У том смеру је ишла и најновија одлука Суперлиге. Док се Спартак и Војводина боре у плеј-офу АБА 2 лиге, за који се чинило да ће имати коначно довољно времена да се припреме после нехуманог распореда, из домаћег шампионата решили су да Суботичанима и Новосађанима усред доигравања уведу и разигравање за полуфинале Суперлиге. Партизан, Црвена звезда и Мега немају обавезе тог типа, а такође имају плеј-оф, у њиховом случају АБА лиге.

Све довољно говори о томе колико се Спартак и Војводина не поштују. Играјући Суперлигу усред плеј-офа АБА 2 лиге ризикују умор и повреде носећих играча, у питање се доводи и свежина да се дође до трофеја у такмичењу и АБА лиге. Због тога, једино логично решење би за оба тима било да подигну глас, одустану од Суперлиге или пусте јуниоре на паркет. Било који други сценарио није у интересу тимовима са севера Србије.

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести