Зрењанински "Медисон" постаје Хала "Звонко Вујин"

Председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин предао је градоначелнику Зрењанина Сими Салапури иницијативу да чувена Хала спортова „Медисон“ понесе име легендарног југословенског и српског боксера Звонка Вујина.
Delegacija BS Srbije
Фото: Делегација БС Србије код градоначелника Зрењанина, фото: Дневник

Ова иницијатива уследила је тачно годину дана након Вујинове смрти. Тим поводом, Ненад Боровчанин, затим селектор боксерске репрезентације Србије Милан Пиперски, легенде домаћег бокса Драгомир Вујковић и Мирко Пузовић, као и генерална секретарка Спортског савеза града Зрењанина Вукосава Ђапић-Атанацковић, пре састанка с градоначелником, обишли су гроб Звонка Вујина и на њега положили венце.

- Предали смо градоначелнику иницијативу да Хала спортова „Медисон“ понесе име по Звонку Вујину, првом Србину освајачу олимпијске медаље у боксу. Такође, намера нам је да наредне године организујемо први у низу међународних турнира „Меморијал Звонко Вујин“. То је свакако нешто што је он заслужио и што ће допринети развоју српског бокса – поручио је Боровчанин, након састанка у Градској кући. 

Градоначелник Симо Салапура је нагласио да су Вујинове заслуге уписане златним словима у историју зрењанинског и српског спорта.

- На нама је да гајимо културу сећања на њега, његова дела и медаље - нагласио је Салапура. - Вујин је човек који је живео у свом граду и за њега. Зато ће Град Зрењанин, заједно с Боксерским савезом Србије и овдашњим боксерским клубовима, подржати поднету иницијативу, а турнир ће бити уврштен у програм обележавања титуле Европског града спорта 2021. године – истакао је Салапура и изразио наду да ће Вујин, Вујковић, Пузовић и Боровчанин у будућности имати успешне наследнике у рингу.

Звонко Вујин је рођен 28. јуна 1943. године у Зрењанину и био је један од најбољих боксера лаке категорије Југославије, Европе и света шездесетих и седамдесетих година 20. века. Био је члан БК Банат и репрезентације Југославије, као и вишеструки првак Југославије, Балкана, Медитерана и вицешампион Европе, а освојио је и две олимпијске медаље. Освајач је и „Златне рукавице“ (1965) и „Оскара“ (1971). Првак Југославије био је 1965, 1966, 1969. и 1972. године, а првак Балкана 1966, 1967. и 1971. године. Првак Медитерана постао је 1967, а вицешампион на Европском првенству исте године. На Олимпијади у Мексику 1968. године, Звонко Вујин је освојио бронзану медаљу, као и 1972. године на Олимпијади у Минхену. Преминуо је 9. децембра прошле године, у 76. години живота.

Текст и фото: Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести