1,3 милиона Аустријанаца мораће да се вакцинише

БЕЧ: Око 1,3 милиона пунолетних Аустријанаца тренутно крши Закон о обавезној вакцинацији против корона вирус, који је у суботу ступио на снагу, произилази из процене Министарства здравља.
vakcinacija
Фото: Grad Novi Sad

Према агенцији АПА ова процена узима у обзир не само стопу вакцинисаности, већ и лица која су прележала инфекцију у протеклих шест месеци.

У Аустрији је тренутно вакцинисано три четвртине пунолетних грађана, односно 76,4 одсто, а 6,4 процената има сертификат о прележаном ковид19.

Тиме преостаје 17,2 одсто пунолетних грађана који крше Закон, који предвиђа да сви пунолетни грађани морају бити вакцинисани, уз одређене изузетке.

Посебно је велик удео оних која крше закон је у Бечу, где једна петина, односно 20,3 одсто није вакцинисана, нити прележала ковид19.

Иначе у Бечу је стопа вакцинисаности 75,9 одсто, али је стопа оних који су прелезали ковид19 са 3,7 одсто дупло мања него аустријски просек.

Признају кинеске вакцине, али не и руски Спутњик

Министарство здравља Аустрије издало је уредбу којом се регулише примена Закона о увођењу обавезне вакцинације против корона вируса, према којој се, поред вакцина које је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА), признају и две кинеске вакцине, као и индијске, али не и руски "Спутњик".

У Аустрији је, од суботе, ступила на снагу обавеза вакцинације против корона вируса, а у првој фази, која важи до средине марта, неће бити кажњавања, већ само информисања грађана о њиховој обавези.

Од 16.марта полиција ће, током сваког деловања, спроводити контроле и подносити пријаве, а казне ће бити за "поједностављени поступак" до 600 евра, а у случају жалбе или неплаћања могу ићи до 3.600 евра.

Обавезна вакцинација важи за све пунолетне грађане који су пријављени у Аустрији.

Уредба Министарства одредила је и низ изузетака од обавезне вакцинације.

Од обавезне вакцинације изузете су труднице, особе са посебним аутоминуним обљењима, оболели од рака, посебно за време хемотерапије, пацијенти након трансплантације органа или матичних ћелија, особе које после треће дозе нису створиле довољни имунитет, лица са алергијама на састојке вакцине, акутно оболели од ковид19, те особе које су имале тешке нус појаве после вакцинације.

Исто тако на 190 дана од вакцинације изузета су лица која су прележала ковид19.

Потврде о изузетку могу издавати само стручне амбуланте, односно локални државни лекари или епидемиолози.

Што се тиче вакцина које се прихватају Уредба јасно наводи да су то вакцине које је одобрила ЕМА - Бионтек-Фајзер, Модерна, Џонсон&Џонсон, АстраЗенека и Новаваx, као и две кинеске вакцине Синофарм и Синовац, те и три индијске вакције.

Једино руска вакцина "Спутњик" није призната.

За стицања статуса "вакцинисан" грађани морају поштовати и интервале вакцинисања.

Особе које су примиле три дозе вакцине, или две након прележане инфекције короном, третирају се као лица која су испунила обавезу.

Према уредби то значи да друга доза мора бити примљена у року од 65 дана након прве, а трећа доза након 190 дана од друге.

Ко је примио једну вакцину, и од прве дозе је прошло годину дана, мораће да прими "нову серију" од три вакцине.

Слично је и ако је од друге дозе прошло годину дана.

Што се тиче оних који су прележали ковид они морају у року од 180 дана од позитивног теста примити прву дозу, и у року од 190 дана од прве да приме и другу дозу вакцине.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести