АИ светским лидерима:Притисните Турску да ослободи активисте

ЛОНДОН: Међународна организација "Амнести интернешенел" (Amnesty International) позвала је данас светске лидере да изврше притисак на Турску како би ослободила шест активиста за људска права, које је Анкара аоптужила за пружање помоћи "терористичким групама".
Amnesty International  Foto: Amnesty International
Фото: Amnesty International

Тврдећи да Турска све више постаје "отпадничка држава", Џон Далхуисен, директор АИ за Европу, рекао је за АФП у Лондону да су оптужбе против активиста, међу којима је и директор те организације за Турску, очигледно апсурдне.

"Турски тужилац то зна, судије то знају, турска влада то зна и стране владе то знају", истакао је он, указавши да се међународна заједница мора ангажовати у погледу Турске и да своје односе са том земљом назове правим именом - "односом са све више отпадничком државом и непоузданим партнером".Назвавши то "тренутком истине" за међународну заједницу, Далхуисен је позвао партнере Турске да "заузму чврст став" и затраже да шест активиста буду пуштени и ослобођени свих оптужби.

Турске власти су 5. јула притвориле 10 активиста, током радионице о дигиталној безбедости и управљању информацијама на острву јужно од Истанбула, подсећа француска агенција.Четворо приведених је у међувремену пуштено на слободу уз судску контролу, али је њих шесторо раније данас задржано у притвору, у случају који је међународна организација за људска права описала као "карикатуру правде".

Они су оптужени да су "истовремено подржавали покушај пуча у организацији муслиманског свештеника Фетулаха Гулена, једну левичарску организацију и курдске сепаратистичке терористичке организације", рекао је Далхуисен.Њихово притварање је изазвало међународне критике и појачало страхове о опадању слободе изражавања под турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

И немачка влада осудила је данас притварање активиста за људска права у Турској, међу којима је и Немац Петер Штојтнер, затраживши да он брзо буде пуштен из затвора, саопштила је портпаролка немачког Министарства спољних послова, пренео је Ројтерс.

Према њеним речима, повезивати једног борца за људска права и демократију, као што је Петер Штојтнер, са подржаваоцима терориста је "апсурдно". 

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести