Албанија: Полиција спречила упад демонстраната у зграду владе

Полиција је спречила упад демонстраната у зграду владе у Тирани, током данашњег протеста више стотина Албанаца због полицијског убиства 25-годишњег Клодијана Раше
Policija je sprečila upad demonstranata u zgradu vlade u Tirani Foto: AP Photo/Hektor Pustina
Фото: Полиција је спречила упад демонстраната у зграду владе у Тирани Фото: AP Photo/Hektor Pustina

ТИРАНА: Полиција је спречила упад демонстраната у зграду владе у Тирани, током данашњег протеста више стотина Албанаца због полицијског убиства 25-годишњег Клодијана Раше који је прекршио ноћни полицијски час и није се зауставио на захтев полиције.

Демонстранти су организовали протест упркос киши, масовно кршећи забрану окупљања више од десет људи уведену због пандемије.Медији преносе да су демонстранти бацали разне предмете на полицијске слушбенике и на зграду министарства унутрашњих послова.

У сукобима који су настали док су окупљени покушавали да уђу у комплекс здања албанске владе, где се налази и кабинет премијера Едија Раме, полиција је користила сузавац.Представник полиције у Тирани изјавио је да је најмање девет полицајаца повређено и да су демонстранти оштетли неколико полицијских возила, пренео је АП.

Демонстранти тврде да протест није политички, али су се међу окупљенима могле видети и присталице албанске опозиције.Клодиан Раша упуцан је синоћ након што се није одазвао захтевима полицијских службеника да стане због кршења ноћног полицијског часа.

Његова сестра Сибора изјавила је на локалној телевизији да је њен брат изашао само да би купио цигарете, али је недалеко од куће један полицајац пуцао на њега и убио га.

"Хоћемо да знамо зашто је убијен мој брат, зашто је његова крв на кућном прагу", рекла је сестра убијеног Раше.

Док трају протести, премијер Албаније Еди Рама је у САД на састанцима са представницима компаније Фајзер с којим настоји да постигне договор о набавци вакцине.

У Албанији су због пандемије уведена ограничења на јавна окупљања, обавезно ношење заштитних маски и ноћни полицијски час.

EUR/RSD 117.1998
Најновије вести