Александар Де Кро нови премијер Белгије

БРИСЕЛ: Белгијски краљ Филип именовао је данас Александра Де Кроа (44) за премијера, након коалиционог споразума седам странака, чиме се завршио 16 месечни период без потпуно функционалне владе.
de kro
Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)

Према писању белгијских медија, Де Кро, лидер Отворених фламанских либерала и демократа и досадашњи министар финансија, предводиће владу такозване Вивалди коалиције до 2024. године, преноси портал Политико и додаје да је он на том месту сменио в.д.премијера Софи Вилмес.

О његовом именовању договорило се рано јутрос седам странака, међу којима и социјалисти и зелени и то у последњем минуту након преговора о најспорнијем питању - буџету.

Нова савезна влада имаће на располагању 3,3 милијарде евра за нове политике и то 2,3 милијарде за социјалне мере и милијарду за безбедност, правосуђе и одбрану.

Према споразуму, додатних милијарду евра биће издвојено за нове инвестиције за дигитализацију јавних власти, посебно за правосуђе и безбедност и за железницу.

О договору странке ће имати времена да се изјасне још вечерас на конгресима странака, а церемонија полагања заклетве очекује се у четвртак ујутру.

Нову коалицију у Белгији називају "коалиција Вивалди" с обзиром да боје окупљених странака одговарају бојама четири годишња доба, а према називу циклуса четири концерта за виолину и оркестар италијанског барокног композитора Антонија Вивалдија.

Од децембра 2018. године Белгијом је управљала мањинска влада након што је најјача фламанска странка Нови фламански савез (НВА) напустила коалициону владу Шарла Мишела и тада је одлучено да се не иде на ванредне изборе него да се сачекају редовни који су одржани у мају 2019. године, заједно са изборима за Европски парламент.

Од маја 2019. до данас водили су се преговори о саставу нове владе, а земљом је све време управљала мањинска влада, с тим да је премијера Мишела, који је изабран за председника Европског савета, заменила Софи Вилмес из франкофоне либералне странке.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести