Амбасадори Квинте: Одлуке Уставног суда су обавезујуће

САРАЈЕВО: Амбасадори земаља Квинте и Делегација ЕУ у БиХ истакли су у заједничкој изјави да су одлуке Уставног суда БиХ, као и у било којој земљи, коначне и обавезујуће и да се морају спровести, што, међутим, пречесто није случај.
zastava bih
Фото: pixabay.com, ilustracija

"Једнострано повлачење из институција или блокирање процеса доношења одлука у њима неприхватљиво је и контрапродуктивно без обзира са које стране долази и може само ослабити управо она побољшања и напредак који грађани желе да виде", наводи се у изјави коју преноси РТРС.

Додаје се да то такође "шаље негативну поруку инвеститорима, као и грађанима БиХ, који одлучују да напусте земљу".

"Наш циљ је стабилна, функционална и просперитетна БиХ, у којој ће сви бити задовољни и уживати потпуну заштиту закона", наводи се у изјави амбасада САД, Велике Британије, Француске, Немачке и Италије у БиХ и Делегације ЕУ.

Решење питања састава Уставног суда, како се наводи, могуће је у склопу прописаних процедура и заједно са ширим реформама које је ЕУ предложила за процес приступања, као што су последње Мишљење Европске комисије о захтеву БиХ за чланство у ЕУ од 29. маја прошле године и извештај о владавини права у БиХ који је правни експерт Рајнхард Прибе представио Европској комисији.

"Разговор о таквим могућностима између политичких странака и у парламенту, путем компромиса и дијалога, најбољи је начин да се ојача владавина права и да се земља доведе до стадијима у којем више, захваљујући постојању независног правосуђа и јасне поделе власти, неће бити потребна међународна супервизија", наводи се у изјави.

Амбасадори Квинте и Делегација ЕУ истичу да остају на располагању да подрже све искрене напоре с циљем позитивног искорака.

Република Српска саопштила је да њени представници неће учествовати у доношењу одкула на нивоу БиХ, после одлуке Уставног суда БиХ да је власник државне имовине БиХ а не ентитети, РС и Федерацијиа БиХ.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести