Америчка пошта упозорава на ризике дописног гласања

ВАШИНГТОН: Америчка пошта упозорила је савезне државе да би требало да обезбеде више времена за пребројавање тих гласова за преседничке изборе у САД, на којима би у новембру чак половина америчких бирача могла да гласа путем поште због пандемије корона вируса.
posta paket
Фото: pixabay.com

Најмање четири савезне државе, Мичиген, Пенсилванија, Калифорнија и Вашингтон, добиле су упозорење америчке поште да постоји "значајан ризик" да бирачи неће имати довољно времена да испуне своје листиће и врате их на време по садашњим државним прописима, који им омогућују да затраже листиће свега неколико дана пре избора, преноси Ројтерс.

Постоји могућност да би значајан број дописних гласова на изборима 3. новембра могао остати непребројан ако стигну прекасно, наводи се у писмима упозорења.

"Државни и локални изборни званичници морају да узму у обзир наше оперативне стандарде и препоручене временске рокове", рекла је портпаролка Америчке поште Марта Џохнсон, не прецизирајући колико је држава добило писма упозорења, наводи Хина.

Председник Доналд Трумп противи се новчаном помагању поште или дописног гласања у склопу пакета помоћи привреди због корона вируса.

EUR/RSD 117.5920
Најновије вести