Американци били упозорени да им прети напад у Ираку?

БАГДАД:  Скоро осам сати пре иранског ракетног напада на америчке снаге у базама у Ираку 8. јануара, амерички и ирачки војници у ваздухопловној бази Аин ал-Асад пожурили су да преместе особље и оружје у заштићене бункере, преноси Ројтерс позивајући се на два неименована ирачка званичника из те базе.
Američka vojska Foto: AP Photo via APTV
Фото: AP Photo via APTV

До поноћи ниједан борбени авион или хеликоптер није остао на отвореном, рекао је један од извора агенције, иначе обавештајни званичник.Други обавештајни извор наводи да изгледа да су амерички војници знали тачно време напада и да су били потпуно свесни да ће база бити нападнута после поноћи.

Када су коначно пале ракете око 1.30 часова ујутру, оне су погодиле "празне бункере, који су евакуисани сатима раније", наводи извор.Нико није повређен или убијен у том нападу.

Ројтерс оцењује да су овакве тврдње додатни доказ да је ирански напад једна од најгоре чуваних тајни у модерном ратовању, али да је и даље мистерија због чега је то тако.

Након пада ракета, неколико америчких медија пренело је изјаве америчких званичника да је напад био нешто више од упозорења, што је омогућило Ирану да задовољи позиве у земљи за осветом за ваздушни напад САД на Ирак, у којем је убијен ирански генерал Касим Сулејмани, а да превише не ризикује да испровоцира нове нападе САД.

Други су, позивајући се на изворе из САД и арапских земаља, пренели да је Иран упозорио Ирак пре напада, а да је Ирак проследио ту информацију САД.

EUR/RSD 117.3161
Најновије вести