Ирански командант: Ракетни удари само почетак серије напада

ТЕХЕРАН: Истакнути ирански командант поручио је данас да циљ ракетних напада на америчке мете у Ираку није био да се убију амерички војници, већ да се нанесе штета "војној машинерији" Вашингтона и да је то почетак серије напада широм региона.
iran raketa, tanjug ap
Фото: Tanjug (Iranian Defense Ministry via AP)

Шеф ваздухопловних снага иранске елитне Револуционарне гарде, Амирали Хаџизадех, рекао је и да је протеривање америчких снага са Блиског истока "одговарајућа освета" за убиство најмоћинијег иранског генерала Касема Сулејманија, објавила је иранска државна телевизија.

Хаџизадех је истакао да Иран има стотине спремних ракета и да је Техеран приликом јучерашњег лансирања ракета прибегао "сајбер нападима да би онеспособио навигационе системе (америчког) авиона и дрона", преноси Ројтерс.

Претходно је нови командант иранских Кудс јединица изјавио да ће наставити путем његовог претходника Сулејманија, који је прошле недеље убијен у америчком нападу дроном у Ираку.

"Наставићемо овим блиставим путем моћи", поручио је бригадни генерал Есмаил Гани.

Гани је рекао да ће ирански ракетни напади на америчке мете у базама у Ираку на крају истерати Америку из региона.

И командант иранске Револуционарне гарде Абдулах Араги поручио је да ће се Иран ускоро још јаче осветити за прошлонедељно убиство најмоћнијег иранског генерала Сулејманија.

Како преноси агенција Тасним, он је то рекао након јучерашњег говора председника САД Доналда Трампа, у коме је Трамп поручио да се чини да се Иран повлачи.

Агенција Тасним цитирала је и заменика команданта револуционарне гарде Али Фадавија, који је рекао да је ракетни напад на америчке базе у Ираку само приказ војне моћи Ирана и да америчке снаге не могу ништа да учине.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести